NOVOGORIŠKI GIMNAZIJCI PRED START-UP IZZIVOM

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Primorski tehnološki park je med 16. in 18. januarjem v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica organiziral Startup izziv za dijake. Gre za intenzivno delavnico, na kateri dijaki razvijajo veščine podjetnosti. Projekt, ki poteka v šolskih prostorih med 8.00 in 14.00,  je namenjen dijakom, ki jih zanima, kako tehnološke in družboslovne ideje na učinkovit in hiter način spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem in idejami se bodo dijaki lahko tudi prijavili na vseslovensko tekmovanje v podjetnosti mladih – POPRI.

Startup izziv za dijake se v Novi Gorici  izvaja že peto leto zapored. V tem času je na njem sodelovalo 168 dijakov z 38 podjetniškimi idejami. Tokrat se je na delavnico prijavilo kar 47 kandidatov, ki bodo z vrhunskimi mentorji iz sveta podjetništva v ekipnem delu razvijali svoje podjetniške zamisli.

Delo  poteka tako, da dijaki predpostavke o ideji preko intervjujev testirajo pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami izdelajo prototipe in svoje delo tudi javno predstavijo v obliki »pitcha« - tri minutne predstavitve, pred strokovno komisijo. Delo je zelo intenzivno – za rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v tako kratkem času, podjetja pogosto potrebujejo več tednov.

 

Pomočnica ravnateljice in organizatorka obveznih izbirnih vsebin na Gimnaziji Nova Gorica, Irena Zuljan:

Ugotovili smo, da naši dijaki tovrstnih vsebin niso deležni v rednem programu, so pa taka znanja nujno potrebna v kasnejšem življenju. Delavnice so vedno odlično pripravljene, dijaki navdušeni, tako nam vsako leto število prijavljenih raste. Letos jih bo že za dve skupini. Iskreno smo hvaležni, da se sodelavci Primorskega tehnološkega parka trudijo in dijakom omogočijo brezplačne delavnice. In kaj dijake najbolj pritegne? Skupinsko delo, tekmovalnost, sodelovanje, iskanje izvirnih rešitev.

Namen delavnice je dijake seznaniti s procesom razvoja novih idej,
uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg
ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin. S projekti, ki jih bodo zasnovali na Startup izzivu, bodo novogoriški gimnazijci lahko sodelovali na vseslovenskem tekmovanju podjetniških idej POPRI, ki ga prav tako organizira Primorski tehnološki park.

Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka:

Primorski tehnološki park že več kot desetletje načrtno vlaga v razvoj veščin podjetnosti in samoiniciativnosti mladih s ciljem, da razvijemo generacije posameznikov, ki bodo znali svoje znanje in kompetence uporabiti na koristen način. Skozi večdnevne delavnice kot sta Podjetniški eksperiment za osnovnošolce in Startup izziv za dijake, dajemo mladim priložnost, da razmišljajo o problemih posameznikov in družbe ter zanje na ustvarjalen, inovativen in podjeten način iščejo rešitve. S svojimi podjetniškimi zgodbami se mladi iz vse Slovenije lahko pomerijo tudi na tekmovanju POPRI, ki poteka v Novi Gorici. Tako naše mesto Nova Gorica na dan tekmovanja POPRI  postane najbolj podjetno mesto v državi!

Podjetnost mladih je naložba za prihodnost, zato je to področje ena izmed temeljnih prioritet Primorskega tehnološkega parka.  S tekmovanjem POPRI in njegovimi podpornimi aktivnostmi, kot sta delavnici Start up izziv za dijake in Podjetniški eksperiment za osnovnošolce, mladi lahko  uresničujejo svoje zamisli, jih predstavijo in zanje navdušijo tudi druge ter se naučijo timskega sodelovanja z vrstniki, mentorji in podjetniki. Kdor se že v procesu izobraževanja vključuje v tovrstne aktivnosti, hitreje in pogosteje prepozna podjetniške priložnosti ter razume ozadje dela v podjetjih in javnem sektorju, zato je zanimiv tudi za delodajalce.

[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id="vc_gid:1566323670339-714a1f1d-23a5-3" include="2470,2471,2472,2473,2474,2475,2476,2477,2478,2479,2480,2481,2482,2483,2484,2485"][/vc_column][/vc_row]

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram