Slovenski dijaki dosegli 2 zlati, 1 srebrno in 2 bronasti priznanji v ZDA

Na mednarodnem tekmovanju Genius Olympiad, ki je minuli teden potekalo v zvezni državi New York v Združenih državah Amerike je v kategoriji podjetniških idej (business) ekipa Vremenska hišica – merilnik PM delcev iz Gimnazije Vič, letošnji zmagovalci tekmovanja POPRI, prejela zlato priznanje, drugouvrščena na tekmovanju POPRI, ideja Zrolanka iz Ekonomske šole Novo mesto, pa je prejela bronasto priznanje. Slovenski dijaki so skupno dosegli 2 zlati, 1 srebrno in 2 bronasti priznanji.

POPRI tekmovanje, na katerem je letos tekmovalo več kot 400 mladih s 142 podjetniškimi idejami je predkvalifikacijsko tekmovanje za tekmovanje Genius Olympiad. Kar pomeni, da se prvi dve ekipi – Vremenska hišica, merilnik PM delcev (iz Gimnazije Vič) in Zrolanka (iz Ekonomske šole Novo mesto) – uvrstita neposredno na mednarodno tekmovanje.

Genius Olympiad, na katerem na 5 različnih področjih (18 tekmovalnih podkategorij) tekmuje 1,657 projektov iz 70 svetovnih držav, je potekalo od 11. do 16. junija v Sunny Oswego, zvezni državi New York (ZDA).

Rezultati

 • Kategorija podjetniških idej:
  • ZLATO: Aleksander Piciga, Andrej Matevc in Domen Misic, Gimnazija Vič,
  • BRON: Lejla Majkić, Ekonomska šola Novo mesto.
 • Znanstvena kategorija:
  • ZLATO: Mitja Denac in Bor Kolar Bačnik, Gimnazija Vič,
  • SREBRO: Lan Vukolić, Gimnazija Vič,
  • BRON: Miha Pompe, Gimnazija Vič.

Dijake so v ZDA spremljali mentorji Alenka Mozer, Gašper Pernek in Nejc Marinič iz Gimnazije Vič in Liljana Vovk iz Ekonomske šole Novo mesto.

Iskrene čestitke vsem!!!

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram