ZNANI SO ZMAGOVALCI TEKMOVANJA POPRI 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mladi razvijajo podjetniške ideje z mislijo na ohranjanje narave

Nova Gorica, 17. 04. 2019 – Na vseslovenskem tekmovanju POPRI za najboljše podjetniške ideje mladih je v kategoriji osnovnošolcev od 7.-9. razreda zmagala ekipa AVAGA iz OŠ Dobravlje, v kategoriji dijakov ekipa UNIBILL iz Srednje elektro šole in tehniške gimnazije v Novem mestu, med študenti pa je najbolj navdušila Tina Turk z idejo SKRIPSI.

Kdo so zmagovalci POPRI 2019?

OSNOVNOŠOLCI OD 7. DO 9. RAZREDA

1. mesto: AVAGA

Člani ekipe: Anej Remec, Gašper Samec, Ana Verč, Vahdet Dubinović, Andraž Mikuž

Mentorici: Tanja Krapež, Andreja Vister

AVAGA drain cleaner je vrhunski lovilec las in številnih odpadkov, ki se znajdejo v vašem odtoku. Je

odlična odločitev, če imate doma probleme z lasmi v odtoku. Gre za zamašek za umivalnik, ki ga tok

vode vrti. Ima sito, ki lase ob vrtenju z lahkoto ulovi. Vrtenje zamaška omogočajo lopatice na dnu

zamaška. Je mehansko sredstvo za čiščenje pri katerem se ne uporablja kemikalij in elektrike,

pokrovček, ki spreminja barve in ima zanimivo grafiko pa deluje kot spodbuda otrokom za

pogostejše umivanje rok.

OBRAZLOŽITEV komisije

»Rešitev je razvita s testiranji, več prototipi. Izdelek je pripravljen za prodajo, ima praktično vrednost. Imeli so dober opis problema in rešitve«.

 

2. mesto: ZIBKA NINA NANA - OŠ DRAGA BAJCA, Vipava

Člani ekipe:  Kaja Simonič, Vida Furlan, Eva Kovač, Tisa Princes Ledinek

Mentorici: Tanja Krapež, Andreja Vister

Zibka Nina-Nana je pametna zibka, ki rešuje problem nespečnosti dojenčkov.

Naša zibka otroka uspava na najbolj naraven način, saj simulira varno zavetje maternice – naročje

mamice, sesanje pri prsih, nošenje, zibanje in zvoke, podobne tistim, ki jih je poslušal dojenček, ko je

bil še v trebuhu svoje mamice.

 

DIJAKI

  1. mesto: UNIBILL, platforma za shranjevanje računov v eletronski obliki, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija Novo mesto

Člani ekipe: Anže Kocjančič, Žiga Povhe, Luka Kovačič, Nikita Galuh Kapušin, Tit Šober

Mentorica: Danijela Erenda

OPIS ideje

UniBill je platforma, ki omogoča shranjevanje prejetih računov v elektronski obliki in nadomešča klasične papirnate račune. Preko spletne ali mobilne aplikacije nudi pregled nad shranjenimi računi kadarkoli in kjerkoli. Platforma izboljša izkušnjo uporabnika saj mu omogoča pregled porabe sredstev po trgovinah, olajša shranjevanje računov za izdelke z garancijami, poenostavi postopke reklamacije izdelkov, hkrati pa zmanjša stroške trgovcev, ki jih imajo s klasičnimi računi (0,03 – 0,05 €/račun), ter razbremeni okolje.

Za uporabo UniBill rešitve si mora vsak uporabnik zagotoviti osebno kodo, ki jo v obliki brezstične kartice ali bar kode v elektronski obliki, predloži na blagajni pred zaključkom nakupa.  Po končanem nakupu se podatki o nakupu samodejno shranijo na uporabnikov račun UniBill platforme.

Registracija v sistem je za uporabnika brezplačna, strošek izdaje elektronskega računa, ki znaša 0,01 €,  pa nosi prodajalec, ki je hkrati najemnik rešitve.

OBRAZLOŽITEV komisije

Definitivno ideja za prihodnost. Napredna ideja, dodelan prototip, rešuje problem sodobnega in prihodnjega časa. Ekološki vidik je super, energija in pogum ekipe tudi. Zadeva je zahtevna, a zagon ta pravi.

  1. mesto: HEIJUS, Gimnazija Novo mesto

Člana ekipe: Andrej Pelko ,Valentina Bojanec

Mentorji; Simon Jeraj, Verena Potočnik, Janez Gorenc

OPIS IDEJE:

HEIJUS je 100 % cloudy (nefiltriran) jabolčni sok z dodatkom vitaminov, mineralov in super zelišč. HEIJUS se zaradi svoje odlične nutricijske vrednosti uvršča na trg funkcionalnih pijač, (zdrave pijače z dodanimi vitamini, minerali, superzelišči, probiotiki) saj je nefiltriran, zaradi česar se v njem ohrani večino uporabne hranilne vrednosti, ki jo vsebuje sveže jabolko (antioksidanti, pektin, vlaknine, kalij, vitamin E, ...). Glavne prednosti funkcionalnega soka HEIJUS pred konkurenčnimi funkcionalnimi pijačami so; da je narejen iz svežega sadja, je lokalen proizvod, ne vsebuje arom, saj mu dodajamo izključno zelišča in da je 100 % naraven ter brez dodanega sladkorja.

 ŠTUDENTJE IN MLADI DO 29. LET

1.mesto: SKRIPSI – LESEN KEMIČNI SVINČNIK

Člani ekipe: Tina Turk

Skripsi je lesen kemični svinčnik, ki je neškodljiv za naravo, je biološko razgradljiv in uporaben. Gre za sila enostaven produkt. Kot študentka in posledično redna uporabnica kemičnih svinčnikov, sem ugotovila, da ni nobenega takšnega, ki bi bil narejen iz naravi prijaznih materialov, poleg tega pa še lep, ne predrag, narejen iz lokalnih materialov in uporaben. Ker mi je mar tudi za naravo, se mi je ob razkritju nove direktive EU o zmanjševanju odpadkov, porodila ideja, da bi tak kemični svinčnik razvila sama.

OBRAZLOŽITEV KOMISIJE:

Ideja ima velik potencial pri graditvi blagovne znamke, ima »zero waste« vidik. Zmagovalka imarazčiščene pojme, kateri problem rešuje in predvsem na kakšen način.

  1. mesto: HYPERNOVA

Člani ekipe: Dominik Polanc

Hypernova je budilka, ki vas zbudi nežno z svetlobo v fazi najlažjega spanca, takrat ko je vaše telo najbolj pripravljeno da začnete dan. Tako rešuje vsem znan problem težkih prebujanj in nadležnih klasičnih budilk, ob tem pa nas prav tako osvešča, kako preventivno izboljšati kvaliteto spanca. Hypernova ima obliko dodekaedera, v katerem se nahajajo LED svetila, ki počasi začnejo spuščati svetlobne žarke (v razponu 30 min).

POPRI 2019 KLJUČNI PODATKI

Na tekmovanju je sicer sodelovalo 314 mladih z 99 idejami. Prispele poslovne modele iz vse Slovenije je ocenila 35 članska, regionalna strokovna komisija, sestavljena iz podjetnikov, startup mentorjev, direktorjev in ključnih kadrov uspešnih slovenskih podjetij. Izbrali so 34 polfinalistov, ki so se predstavili v 5 minutnih 'pitch' predstavitvah v Novi Gorici, v dopoldanskem času.

STROKOVNA KOMISIJA

Osebne predstavitve so ocenjevali Zdenka Sušec, Srednja ekonomska šola Ljubljana; Lavra Peršolja, HIT; Leon Kralj, GOAP; ANDREJ Peršolja, Creative Solutions; Mojca Strehar Filač, Led Luks; Matej Pešolja, Protectus, Dr. Nika Vodopivec, Univerza v Novi Gorici; Matic Bagatelj, I Like Tofu; Anja Korenč, Fork, I Like Tofu, ; Marko Fornazarič, Creative Solutions Dr. Aleš Tankosić, Višja strokovna šola, ŠC Nova Gorica.

 

Poleg nagradnega sklada 5000 € še PODIM konferenca in potovanje dijaške ekipe v ZDA

Poleg nagrad iz nagradnega sklada 5000 €, se najboljši dve dijaški ekipi neposredno uvrstita na mednarodno tekmovanje Genius Olympiad, ki bo junija v ZDA – najboljši ekipi Primorski tehnološki park, organizator tekmovanja, krije stroške potovanja in prijavnino. Najboljša študentska ekipa se bo udeležila največje startup konference v Sloveniji – PODIM.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV Z MINISTROM POČIVALŠKOM

Tekmovanje POPRI se je zaključilo s slavnostno prireditvijo, v torek, 17. aprila, v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Večer je povezoval Klemen Bunderla, občinstvo je navduševal raper Zlatko.

Zaključno prireditev je obiskal tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je častni pokrovitelj tekmovanja. O projektu POPRI je povedal:

»Podjetništvo ima ključno vlogo pri razvoju tehnološkega napredka in ekonomskih sprememb. Je gonilo novih delovnih mest, inovacij, višje dodane vrednosti…  Podjetniška kultura je še posebej pomembna v Sloveniji, kjer mala in srednje velika podjetja predstavljajo kar 99% vseh slovenskih podjetij – so steber slovenskega gospodarstva. Za razvoj podjetništva pa nujno potrebujemo kompetentne in zaposljive kadre. Mladi morajo že tekom formalnega in neformalnega izobraževanja pridobivati tudi kompetence ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti. Te kompetence namreč zahteva današnji globalni trg.

Zato pozdravljamo natečaje, kot je POPRI, kjer lahko mladi predstavijo svojo poslovno idejo, v katero so vložili svojo ustvarjalnost, inovativnost, timsko delo, tveganje. V tem procesu se preizkusijo v javnem nastopanju, pridobijo oceno svojega znanja in pridobijo povratno informacijo o podjetniški ideji. To so dragocene izkušnje za njihove kasnejše korake v poslovni svet. Prav zato smo z veseljem prevzeli častno pokroviteljstvo nad letošnjim tekmovanjem in si želim, da se bo v prihodnjih letih v okviru POPRI pomerilo še več mladih iz vse Slovenije.«

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram