Pogosta vprašanja

Poišči odgovore na tvoja vprašanja

Imate vprašanje?

Na tem mestu morda najdete odgovor na vaše dileme. Če pa zagate še vedno niste razrešili, nam pošljite mail na popri@primorski-tp.si.

PRIJAVA

 

Do kdaj je prijava?
Do vključno 14. februarja 2024, DO 12.00 (CET).

 

Kaj vse moram priložiti prijavi? Ali moram svojo idejo predstaviti v videu?
Prijava naj vsebuje poslovni model opisan po predlogi POPRI ali poslovni model v drugi obliki, ki vsebuje poglavja opisana v predlogi POPRI. Poslovni model oddajte v formatu .pdf ali izpolnite s pomočjo platfome Mikrobiz. Poslovnemu modelu predložite MSP (njegovo fotografijo, povezavo do posnetka na Youtube ali opis).

 

Za mojo idejo ni mogoče izdelati preprostega prototipa ali MSP. Kaj sedaj?
MSP je minimalno sprejemljiv produkt, torej najbolj osnovna predstavitev vašega produkta (hiter prototip). Če zamišljenega MSPja niste uspeli izdelati, poskušajte vizualno predstaviti, kako bi ga izdelali. Prepričani smo, da lahko namesto dejanskega izdelka pripravite fotogradivo, narišete skico, posnamete video ali kako drugače upodobite vašo idejo.

 

Ali se lahko prijavimo na tekmovanje POPRI, če isto leto tekmujemo ali smo tekmovali na drugih, podobnih tekmovanjih?
Da, tekmovanje POPRI ne izključuje udeležbe na drugih tekmovanjih.

 

Ali se lahko prijavimo, če smo izdelali podoben poslovni model za podjetniški krožek / predmet ali v sklopu učnega procesa?
Da. Bodite le pozorni, da se opis vaše ideje oziroma poslovnega modela čim bolj ujema s predlogo POPRI. Poglavja, ki so vključena v predlogi, so tudi na ocenjevalnem listu.

 

V šoli smo izdelali poslovni načrt / opis ideje, ki ni enak predlogi tekmovanja POPRI. Ali moram idejo prilagoditi? Kaj pa, če mi manjka eno poglavje?
Najboljše je, da vaša prijava vsebuje vsa poglavja, ki jih vsebuje tudi predloga POPRI. V kolikor jih ne vsebuje, boste za to verjetno prejeli manjše število točk pri ocenjevanju. Zato vam svetujemo, da dodate še poglavja, ki vam manjkajo.

 

Ne razumem prijavnice. Kam se lahko obrnemo na pomoč?
Za pomoč pri izpolnjevanju prijavnice nam pišite na popri@primorski-tp.si, pomagali vas bomo povezati z vašimi lokalnimi Subjekti inovativnega okolja (tehnološkimi parki in inkubatorji), ki imajo za to usposobljene svetovalce. Kot temeljno literaturo si lahko tudi prenesete brezplačen izvod knjige Delaj vitko na http://delajvitko.si/ Več informacij pa lahko najdete na strani https://popri.si/izobrazevanja/

 

Imam idejo, ne znam izpolniti predloge. Ali se lahko prijavim?
Kot temeljno literaturo si lahko prenesete brezplačen izvod knjige Delaj vitko. Vabimo vas tudi k ogledu podjetniških video-vsebin POPRI Digital, ki so na voljo na https://popri.si/izobrazevanja/. Za pomoč pri izpolnjevanju prijavnice nam pišite na popri@primorski-tp.si, pomagali vas bomo povezati z vašimi lokalnimi Subjekti inovativnega okolja (tehnološkimi parki in inkubatorji), ki imajo za to usposobljene svetovalce.

 

Koliko poslovnih modelov pod mentorstvom enake osebe lahko prijavimo?
Enega. Ena oseba lahko ‘mentorira’ največ 5 ekipam.

 

Koliko tekmovalcev lahko sodeluje v eni ekipi?
V eni ekipi lahko sodeluje največ 5 članov.

 

Ali dobimo potrdilo o sodelovanju?
Da. Vsi tekmovalci prejmete priznanje o sodelovanju oziroma o dosežkih.

 

Kakšne so nagrade za zmagovalce?
Nagradni sklad za tekmovanje POPRI je opredeljen v 18. členu Pravilnika POPRI na spletni strani www.popri.si in je definiran tudi v dokumentu »nagradni sklad«.

Poleg finančnih nagrad se najboljšim ekipam omogoči udeležba na različnih mednarodnih tekmovanjih oz. usposabljanje:

Najboljše ekipe (1., 2. in 3. mesto) iz starostne kategorije dijaki, ki jih bo strokovna komisija na nacionalnem tekmovanju POPRI ocenila z največ točkami, se lahko udeležijo mednarodnega tekmovanja Genius Olympiad v ZDA (Oswego, New York).

Zmagovalci (posameznik ali dve osebi iz ekipe) iz starostne kategorije dijaki in zmagovalci (posameznik ali dve osebi iz ekipe) iz starostne kategorije študenti in mladi do 29 let, katere bo strokovna komisija na nacionalnem tekmovanju POPRI ocenila z največ točkami, se lahko udeležijo mednarodnega tekmovanja EUSAIR POPRI.

 

Ali lahko tekmujemo tudi študentje starejši od 29. let? Ali lahko tekmujemo tudi tisti, ki nimamo veljavnega statusa študenta?
Študentje in mladi, ki so starejši od 29. let ne morejo tekmovati. V kategoriji študentov in drugih mladih do 29. let lahko tekmujejo vsi mladi, med 18. in 29. letom starosti, ne glede na to, ali imajo veljaven status študenta ali ne.

 

Ali lahko tekmujem z isto podjetniško idejo, kot sem lani?
Ja, v kolikor niste dosegli enega od prvih treh mest na nacionalnem tekmovanju.

 

Nimam ekipe. Ali se lahko sam prijavim?
Seveda, ekipa naj ne vsebuje več kot 5 članov, lahko pa je v njej en sam član.

VSEBINA POSLOVNEGA MODELA

 

Kaj lahko uporabimo za dodatno gradivo?
Kot dodatno gradivo si lahko prenesete brezplačen izvod knjige Delaj vitko, ki je tudi prevedena v slovenski jezik. PDF najdete tukaj. Za dodatno pomoč pri razvoju poslovne ideje so vam na voljo tudi kratke podjetniške video-vsebine POPRI Digital, ki so na voljo na https://popri.si/izobrazevanja/.

 

Kako podrobno moramo opisati posamezna poglavja?
Opisi naj bodo kratki in jedrnati, priporočena dolžina je polovica ali cela A4 stran na poglavje (ali do skupno 15 strani), vendar naj vas dolžina ne omejuje. Komisija bo prebrala v povprečju 10 poslovnih modelov, zato vam bo hvaležna, če boste odgovore pripravili na kratek in jasen način.

 

Kako podrobno moramo opisati stroškovni vidik ideje?
Pri omenjenih poglavjih je pomembno razumevanje, kako se določi cena in da brez prihodkov ter dovoljšne razlike v ceni, podjetje ne more preživeti, komisija pa se v podrobnosti ne bo spuščala.

 

Kako vemo, ali smo napisali dobro prijavo?
Kaj je dobra ideja oziroma poslovni model bo ocenila komisija, sestavljena iz podjetnikov, direktorjev, lastnikov podjetij, ključnih kadrov v podjetjih, strokovnih sodelavcev in pedagoških delavcev z znanji iz metodologij vitkega podjetništva. Za pomoč pri izpolnjevanju prijavnice oziroma poslovnega modela nam pišite na popri@primorski-tp.si, pomagali vas bomo povezati z vašimi lokalnimi Subjekti inovativnega okolja (tehnološkimi parki in inkubatorji), ki imajo za to usposobljene svetovalce.

 

Koliko članov strokovne komisije bo prebralo mojo idejo?
En poslovni model vedno pregledajo vsaj trije člani strokovne komisije.

 

Kakšna je razlika med poslovnim modelom in poslovnim načrtom? Ni to isto?
Poslovni načrt je navadno daljši dokument, ki vsebuje različna poglavja namenjena razumevanju sedanjega posla ali predlogu novega. Poslovni načrti so izjemnega pomena za podjetja, ki že imajo rezultate, da lahko pripravijo projekcije poslovanja.

Poslovni model lahko predstavimo kot skupek dejavnikov, ki bodo prispevali k uspehu in rasti vašega podjetja, ki mora biti stroškovno učinkovito, izdelek oziroma storitev pa naj predstavlja dodano vrednost za kupca. Poslovni model, kot ga razume generacija vitkega podjetništva, tako vsebuje ‘poglavja’ o problemu, rešitvi, tipičnih kupcih, trženjskih kanalih, edinstveni ponujeni vrednosti, ključnih metrikah, neulovljivi prednosti, stroških in prihodkih.

MENTORJI

 

Nimam mentorja! Ali mi ga lahko pomagate najti?
Za pomoč pri iskanju mentorja nam pišite na popri@primorski-tp.si. Pomagali vam bomo, da se povežete s Subjekti inovativnega okolja v vaši okolici, ki imajo v svoji podjetniški skupnosti usposobljene mentorje za podjetništvo.

 

Ali se lahko prijavim brez mentorja?
Da.

PITCH

 

Ali lahko za predstavitev ideje uporabim ‘Prezi’ ali kakšen drug program/aplikacijo za predstavitve? Ali moram nujno uporabiti PowerPoint predstavitev?
Za predstavitev lahko uporabite PowerPoint ali PDF.

 

Zaključek POPRI je celodnevni dogodek. Ali bo poskrbljeno za hrano? Lahko izberemo vegetarijanski meni? Kakšen bo program?

Zaključna prireditev POPRI 2024 bo potekala 4.4.2024 v Novi Gorici. O točnem programu vas bomo obvestili.
V kolikor dogodek poteka v živo, je za hrano je na zaključnem dogodku poskrbljeno. Udeleženci prejmejo brezplačno toplo kosilo in malico, na voljo so tudi vegetarijanski meniji. Točnih ur vam še ne moremo razkriti – POPRI 2023 je potekal po naslednjem urniku:
10.00 – 13.00 Predstavitve podjetniških idej pred strokovno komisijo (državni del tekmovanja)
13.00 – 14.30 Kosilo
14.30 – 17.00 Vmesni program za tekmovalce (obisk podjetij in interaktivno predavanje) in malica
17.00 – 17.30 Fotografiranje ekip
18.00 – 19.00 Slavnostna zaključna prireditev tekmovanja POPRI in predstavitev 2 najboljših ekip v vsaki kategoriji
19.00 – 19.30 Izjave za medije (finalisti, komisija, organizatorji)

 

Kaj se zgodi, če se ne moremo udeležiti nacionalnega tekmovanja oziroma osebnih predstavitev idej (pitch)?
Priložnost za udeležbo na osebnih predstavitvah bomo dali naslednji ekipi z najvišjim številom točk.

 

Kdo sodeluje v strokovni komisiji tekmovanja?
Strokovna komisija je sestavljena iz podjetnikov, direktorjev, lastnikov podjetij, ključnih kadrov v podjetjih, strokovnih sodelavcev in pedagoških delavcev z znanji iz metodologij vitkega podjetništva. Seznam ocenjevalcev najdete tukaj.

 

Kje lahko brezplačno parkiramo v Novi Gorici?
Brezplačna parkirna mesta bodo označena v zemljevidu, ki ga boste prejeli pred zaključkom tekmovanja.

 

Koliko časa traja predstavitev ideje na zaključku?
Predstavitev ideje traja skupno 10 min; 5 min je na voljo za predstavitev poslovnega modela in MSP-ja, 5 min pa za vprašanja strokovne komisije.

 

Kaj zanima strokovno komisijo? Kakšna vprašanja postavlja strokovna komisija?
Strokovna komisija postavlja vprašanja povezana z vašo idejo.

 

Vprašanja, ki se pogosto pojavljajo:
Kdo je vaš idealni kupec? Opišite ga še bolj podrobno.

Kako ste raziskali trg? Kaj ste izvedeli preko intervjujev s potencialnimi kupci?

Kako boste vaš izdelek / storitev prodajali?

Kakšne prodajne kanale boste uporabili? Kakšne kanale za oglaševanje?

Kako izgleda vaš MSP? Kako bi izdelali vaš MSP?

Ali ste se za izdelavo MSP-ja posvetovali s kakšnim strokovnjakom?

Koliko časa boste potrebovali, da bi zagnali podjetje?

Koliko časa za prvi prototip?

Ali znate oceniti, koliko denarja boste porabili za izdelavo prvega prototipa?

Kdo so vaši največji konkurenti?

Kako ste jih raziskali?

Kako ste izračunali, kakšen potencial ima vaša ideja?

Vprašanja se seveda razlikujejo glede na kategorijo tekmovanja, nič hudega pa ni, če na katero od vprašanj ne znate odgovoriti.

 

Kaj se zgodi, če ne znam odgovoriti na vprašanje strokovne komisije?
Nič hudega, če na vprašanje ne znate odgovoriti. Pomembno je, da se v takšni situaciji znajdete. Komisiji obrazložite, zakaj nimate odgovora, morda vam bodo ponudili kakšen zanimiv nasvet na to temo.

 

Bo tudi letos prišla televizijska ekipa?
Naj odgovor na to vprašanje zaenkrat ostane še presenečenje. Lahko vam zaupamo, da je tekmovanje vsako leto dobro medijsko pokrito.

 

Na dogodku ste veliko fotografirali oz. je bil le-ta posnet, kje lahko dobimo fotografije oz. videe naše ekipe?
Fotografije oz. videe bomo objavili na Facebook profilu tekmovanja POPRI in spletni strani, kot tudi na YouTube kanalu POPRI. Za fotografije vaše ekipe nam lahko pišete na popri@primorski-tp.si

ZAKLJUČNA PRIREDITEV

 

Kdo bo nastopal na zaključni prireditvi?
Nastopajoče in program bomo razkrili v tednu pred zaključno prireditvijo. Sledite lahko našemu Facebook profilu.

 

Kje bo zaključna prireditev?
Zaključna prireditev bo predvidoma v Novi Gorici.

 

Ali grem po predstavitvi ideje lahko domov?
Rezultati dopoldanskega dela tekmovanja (pitcha) bodo javno razglašeni ravno na zaključni prireditvi, zato vam svetujemo, da se le-te udeležite. Poleg tega, vsako leto zaključno prireditev popestrimo tako, da povabimo aktualne glasbenike, plesalce ali voditelje.

SPLOŠNO

 

Komu je namenjeno tekmovanje?
Tekmovanje je namenjeno vsem mladim, ki si želijo:

svojo idejo predstaviti pred strokovno komisijo in prejeti takojšnjo povratno informacijo skozi oči strokovnjakov,

doživeti nepozabno izkušnjo,

izkusiti javno nastopanje,

razviti veščine podjetnosti,

kreativnosti in inovativnosti,

povečati možnosti za štipendijo, zaposlitev in prakso.

 

Je že kdo dobil ponudbo za delo na tekmovanju?
Tekmovalci so že prejeli ponudbe za poletno delo oziroma opravljanje prakse v podjetjih.

 

Ali so kje predstavljene, zbrane podjetniške ideje, ki so sodelovale na POPRI v preteklosti?
Ideje, ki so se prebile v polfinale predstavimo po zaključku tekmovanja na spletni strani. Iz l. 2020 si jih lahko ogledate tukaj, »pitche« finalistov iz leta 2020 pa si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Se je katera od idej, ki so tekmovale na POPRI, že uresničila?
Ideje, ki se prijavijo na tekmovanje POPRI so v začetni fazi, kar pomeni, da je število ekip, ki nadaljujejo s svojo idejo manjše. Vsekakor vse ekipe spremljamo in spodbujamo k nadaljnjemu razvoju. Prilagamo povezave do nekaterih ekip, ki nadaljujejo svojo idejo: e-Čebelnjak, BeesmeticPallet Story,  SimathlonHeijus, Clariteca.

 

Kaj se zgodi po tekmovanju?
Po tekmovanju vas spremljamo in spodbujamo, da nadaljujete s svojimi idejami še naprej. Na nas se seveda lahko obrnete za pomoč (popri@primorski-tp.si).

 

Ali lahko objavim fotografije na Facebook-u, Instagramu ali Snapchatu?
Utrinke, ki ste jih ujeli na tekmovanju seveda lahko objavite. Objavo lahko označite z lojtro #tekmovanje.popri

 

Ali mi lahko zagotovite, da mi ne bodo ukradli ideje?
Ideje same niso vredne veliko, če za njimi ne stoji ekipa, ki jih bo pripravljena izvesti. O idejah je pravzaprav priporočljivo čim več govoriti, saj vam bodo ljudje okrog vas lahko dali neprecenljive informacije. Poleg tega pa, ali ste prepričani, da ste edini med 7 milijardami, ki ste se domislili te ideje? 

 

Zakaj naša ideja ni prišla v polfinale?
Težko je odgovoriti na to vprašanje, ker so razlogi za to lahko različni, konkurenca in nivo tekmovanja pa se iz leta v leto višata. Vsekakor naj vas to ne zaustavi pri uresničitvi vaše ideje! Za vpogled v ocene, lahko pišete tudi na popri@primorski-tp.si.

 

Ali lahko izvem svoje ocene?
Čeprav je odločitev strokovne komisije tekmovanja dokončna, vam lahko na vašo željo posredujemo izpolnjene ocenjevalne liste za vašo ekipo. Pišite nam na popri@primorski-tp.si

 

Kakšen je urnik tekmovanja?
O urniku tekmovanja vas bomo pravočasno obvestili preko e-maila.

 

Kje dobimo gradivo za novinarje?
Gradivo za novinarje se nahaja na spletni strani https://popri.si/novice/

 

Koga lahko pokličemo za več informacij?
Na vprašanja odgovarja vodja tekmovanja Regina Bajc, regina.bajc@primorski-tp.si.

 

Kdaj nam boste posredovali fotografije?
Uradne fotografije zaključka bodo na voljo najkasneje naslednji dan po državnem delu tekmovanja.

DRUGO

 

Na spletni strani šole / fakultete želimo objaviti novico o tekmovanju, ali nam lahko posredujete gradivo?
Seveda. Pošljite nam email na popri@primorski-tp.si in v njem opišite, kaj potrebujete (fotografije, podatke o tekmovanju).

 

Kako postanem sponzor tekmovanja?
Veseli smo, da se želite pridružiti najboljšemu tekmovanju za podjetniške ideje v Sloveniji. Pišite nam na popri@primorski-tp.si in pogovorili se bomo o možnostih sodelovanja.

 

Mojega vprašanja ni tukaj, kam se lahko obrnem za pomoč?
Za dodatna vprašanja, nam lahko vedno pišete na popri@primorski-tp.si.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram