DIJAKI NA GORIŠKEM SE BODO TUDI V PRIHAJAJOČEM ŠOLSKEM LETU PREIZKUSILI V STARTUP IZZIVU

Primorski tehnološki park bo v šolskem letu 2019/2020  v okviru projekta LAS s partnerji (Mladinskim centrom Nova Gorica, Šolskim centrom Nova Gorica, in Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica), organiziral Startup izziv za dijake., ki se bo izvajala  v okviru operacije "USTVARI SVOJO PRIHODNOST".

Startup izziv je  intenzivna delavnica, na kateri dijaki razvijajo veščine podjetnosti. Projekt je namenjen dijakom, ki jih zanima, kako tehnološke in družboslovne ideje na učinkovit in hiter način spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem in idejami se bodo dijaki lahko tudi prijavili na vseslovensko tekmovanje v podjetnosti mladih – POPRI.

Startup izziv za dijake Primorski tehnološki park iz Vrtojbe izvaja že šesto leto zapored. V tem času je na njem sodelovalo 215 dijakov, ki so z vrhunskimi mentorji iz sveta podjetništva v ekipnem delu razvijali svoje podjetniške zamisli.

Delo  poteka tako, da dijaki predpostavke o ideji preko intervjujev testirajo pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami izdelajo prototipe in svoje delo tudi javno predstavijo v obliki »pitcha« - tri minutne predstavitve, pred strokovno komisijo. Delo je zelo intenzivno – za rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v tako kratkem času, podjetja pogosto potrebujejo več tednov.

Pomočnica ravnateljice in organizatorka obveznih izbirnih vsebin na Gimnaziji Nova Gorica, Irena Zuljan:

Ugotovili smo, da naši dijaki tovrstnih vsebin niso deležni v rednem programu, so pa taka znanja nujno potrebna v kasnejšem življenju. Delavnice so vedno odlično pripravljene, dijaki navdušeni, tako nam vsako leto število prijavljenih raste. Iskreno smo hvaležni, da se sodelavci Primorskega tehnološkega parka trudijo in dijakom omogočijo brezplačne delavnice. In kaj dijake najbolj pritegne? Skupinsko delo, tekmovalnost, sodelovanje, iskanje izvirnih rešitev.

Namen delavnice je dijake seznaniti s procesom razvoja novih idej,
uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg
ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin. S projekti, ki jih bodo zasnovali na Startup izzivu, bodo novogoriški gimnazijci lahko sodelovali na vseslovenskem tekmovanju podjetniških idej POPRI, ki ga prav tako organizira Primorski tehnološki park.

Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka:

»Primorski tehnološki park že več kot desetletje načrtno vlaga v razvoj veščin podjetnosti in samoiniciativnosti mladih s ciljem, da razvijemo generacije posameznikov, ki bodo znali svoje znanje in kompetence uporabiti na koristen način. Skozi večdnevne delavnice kot sta Podjetniški eksperiment za osnovnošolce in Startup izziv za dijake, dajemo mladim priložnost, da razmišljajo o problemih posameznikov in družbe ter zanje na ustvarjalen, inovativen in podjeten način iščejo rešitve«.

Podjetnost mladih je naložba za prihodnost, zato je to področje ena izmed temeljnih prioritet Primorskega tehnološkega parka.  S tekmovanjem POPRI in njegovimi podpornimi aktivnostmi, kot sta delavnici Start up izziv za dijake in Podjetniški eksperiment za osnovnošolce, mladi lahko  uresničujejo svoje zamisli, jih predstavijo in zanje navdušijo tudi druge ter se naučijo timskega sodelovanja z vrstniki, mentorji in podjetniki. Kdor se že v procesu izobraževanja vključuje v tovrstne aktivnosti, hitreje in pogosteje prepozna podjetniške priložnosti ter razume ozadje dela v podjetjih in javnem sektorju, zato je zanimiv tudi za delodajalce.

Naložbo sofinancirata republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram