FINALISTI POPRI 2024

Nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI znova podira rekorde. Letos tekmuje skoraj trideset odstotkov več mladih, to je 607, ki so iz svojih inovativnih idej razvili 203 poslovne modele. Približno polovica se jih je uvrstila  v polfinale. V teh dneh je bila tako Slovenija priča navdihujočemu dogodku, kjer je 362 mladih iz celotne države in zamejstva predstavljalo svoje poslovne ideje izkušenim podjetnikom. Slednji so izbrali najboljše, ki se bodo pomerili na finalu 4.4.2024 v Novi Gorici. POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javno agencijo in Slovenskim podjetniškim skladom, ki zagotavlja tudi nagradni sklad tekmovanja. Ostali organizatorji so še Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestna občino Nova Gorica ter Občina Šempeter-Vrtojba.

Predstavitve podjetniških konceptov so potekale na polfinalu 6. 3. in 7.3.2024 v sodelovanju s strateškimi partnerji tekmovanja na štirih lokacijah po Sloveniji: v Saša inkubatorju (Velenje), Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu, v Tehnološkem parku Ljubljana in v Primorskem tehnološkem parku v Vrtojbi. Vsaka ekipa je predstavila svojo idejo pred podjetniško komisijo v petminutnem "pitchu". Štiri regijske komisije so izbrale po tri finaliste iz vsake starostne kategorije: osnovnošolci, dijaki in mladi do 29.leta – skupno 36 ekip. Slednje so prejele po 500€ iz nagradnega sklada z namenom, da izboljšajo svojo poslovno idejo do finala.

Nagradni sklad tekmovanja znaša 36.000 EUR bruto. Na finalu nacionalnega tekmovanja POPRI, ki bo potekal v Novi Gorici 4.4.2024, bodo najboljše ekipe iz treh starostnih kategorij prejele denarne nagrade:

  • za 1. mesto v višini 2.000 EUR neto
  • za 2. mesto v višini 1.300 EUR neto
  • za 3. mesto v višini 700 EUR neto

SPOZNAJMO FINALISTE POPRI

Primorski tehnološki park

OSNOVNOŠOLCI

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
Eko-spiderErazem Bizjak Gala Miha Ličen Jaka Trežan Filip ČelicaOŠ Šturje, AjdovščinaAndreja Vister, ROD Ajdovščina  Eko-spider je inovativna rešitev za podporo rastlinam v vrtovih, s katero se želimo izogniti težavam, ki jih povzročajo običajne plastične mreže.
PHONEOUTIris Baruca Lea Vatovec    OŠ Elvire Vatovec Prade - KoperNives Keš Trebec Ksenija PfeiferPhoneout je aplikacija za spodbujanje mladih h gibanju in hkrati zmanjšanju uporabe družbenih omrežij.
Simply CleanSara Ujčič Lea Škrlj Lara Tomšič  OŠ Toneta Tomšiča KnežakTanja Blažek Jure GustinčičSimply clean je preprost, priročen komplet, ki vsebuje krtačo in tri silikonske nastavke za večkratno uporabo, s katerimi bomo v trenutku umazano in polno krtačo las spremenili v čisto in sijočo.

DIJAKI

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
Marker FillerTjaž Saksida Martin Lisjak Maj Mozetič Lan KoglotŠolski center Nova Gorica, Gimnazija in zdravstvena šolaTeja Puc, Marjana Simčič Humar  - Primorski tehnološki parkMarker Filler je polnilna postaja za markerje belih tabel. Ta rešitev bi zmanjšala količino zavrženih flomastrov in znižala stroške našim uporabnikom.

Namenjena bi bila izobraževalnim ustanovam ter večjim podjetjem, ki vsakoletno porabijo veliko količino flomastrov za bele table.
OleaLavatorKLARA KOBAL      Šolski center Nova Gorica, Biotehniška šolaGreta ČernilogarOleaLavator je pripomoček, ki lajša dolgotrajen proces izluževanja oljk. Primeren je za majhne oljkarje. Naprava je enostavna za uporabo in rešuje problem zamudnega izluževanja oljk.
OTIPEKLena Cotar Tine Čotar Samuel Logar Ahac MozetičGimnazija Nova GoricaTeja KodreOTIPKI so 3D pomanjšani modeli kipov v razmerju 1:10 z originalnim umetniškim kipom. Namenjeni so slepim in slabovidnim, postavljeni pa bi bili na kamnitem podstavku na prostem, prav zraven originala. Tako bi jih lahko otipali in si predstavljali, kako kip izgleda.

MLADI DO 29. LETA

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
MOJA ZVERINICAŠpela Gosnik Ajda Kristan Eva GulinFakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavodMaja Cergol Lipnik – Inkubator Sežana, Aleš LipnikMoja zverinica predstavlja kolekcijo trajnostnih omaric za otroke, s široko zastavljenimi igrami, ki otrokom pomagajo pri razvoju finomotorike in senzorike. Poleg tega, omogočajo funkcionalnost shranjevanja ter primer kakovostno preživetega časa z družino, saj jih otroci sestavijo skupaj s starši.
PolentkaNik Gorjup Luka Rener Patrik GodecEkonomska fakulteta   Naša poslovna ideja je čips iz polente, ki smo ga poimenovali Polentka. Za to poslovno idejo smo se odločili, saj na trgu nismo zaznali podobnega izdelka. Poleg tega opažamo, da se potrošniki vedno bolj nagibajo k nakupu zdrave prehrane, saj jim je skrb za zdravje vedno bolj pomembna.
ReponoMatic Bončina Matej Aleksov  Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije   Repono je spletna storitev za študente v študentskih domovih ali zasebnih nastanitvah, ki omogoča varno shranjevanje in selitev lastnine med počitnicami ali izven sezone. Storitev vključuje skladiščenje, odvoz in dostavo, s čimer študentom olajša logistične težave in omogoča osredotočen študij.

Saša Inkubator

Osnovnošolci

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
UčitekTiana Mlakar Timotej Mlakar Blaž Zelenik AmmarI VertičOŠ Olge MegličMateja Simonič Tonja KolarUčitek je inovativna virtualna aplikacija, ki je namenjena osnovnošolcem, srednješolcem in njihovim staršem, da se lažje odločijo o izbiri nadaljnjega šolanja. Aplikacija omogoča, da v manj kot enem dnevu izberete idealno šolo, s popolnoma realnimi informacijami, in to ves čas, popolnoma zastonj.
BugOFFBenjamin Hostinger Alex Krivec    OŠ Radlje ob DraviBoštjan Ledinek  Naš izdelek BugOFF je priročna naprava za čiščenje vizirja čelade, ki si jo želi vsak resen motorist. BugOFF združuje razpršilo in mikrokrpo v enem, uporabljamo ga lahko brez da snamemo rokavice, enostavno se pritrdi na motor in je okolju prijazen. BugOFF bugs, no asphalt hugs!
Namizna igra BuccaneerKatja Muha      OŠ Gustava Šiliha Velenje, Šolski center VelenjeMateja Kunc, Simon MuhaIgra 'Buccaneer' spodbuja medsebojno interakcijo in bralno motivacijo med učenci. Zasnovana je za fizično druženje in razvoj kognitivnih veščin izven digitalnega sveta. Trženje bo preko družbenih omrežij in specializiranih trgovin z igrami. Pričakovani prihodki od prodaje so 39,90 € na komplet.

Dijaki

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
BoocoverLara Grudnik Pritržnik    Šolski center Velenje, GimnazijaPetra MastnakProdukt Boocover je napreden ovitek za knjige, ki združuje že obstoječe tehnologije z nekaj inovativnimi idejami. Predvsem je namenjen tistim, ki knjige radi berejo v javnosti, a jih skrbi za njihovo zasebnost, rešuje pa tudi veliko drugih problemov (zaščita knjige, estetika …).
KGL POSEBNI VIJAKI IN ORODJEJaka Ledinek Jernej Glažar Lovro Kočevar RibičŠolski center Velenje, Elektro in računalniška šolaSimon MuhaNaša inovativna rešitev KGL vijakov omogoča enostransko zategovanje, kar odpravlja potrebo po dvostranskem pristopu in pripravi luknjic. S hitrim, zanesljivim in natančnim zategovanjem ter priloženimi specializiranimi orodji omogočamo enostavnejšo montažo in povečano učinkovitost, kar vodi v izboljš
MUSIC HOLDERAna Kumer    Šolski center Ptuj, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvoAna PolanecMUSIC HOLDER je torbica za zvočnik izdelana iz visokokakovostnega naravnega usnja, katera se lahko pritrdi na sedlo.

Mladi do 29. leta

IDEJATEKMOVALCIUSTANOVAMENTOROPIS IDEJE
IQBikeUrban Vižintin Sara Petecin Vito Polenek Rok Ošlovnik  Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Ideja je razviti aplikacijo, s pomočjo katere bi lahko uporabniki brezskrbno uporabljali mestna kolesa ter si planirali vsakodnevne poti. S pomočjo modela strojnega učenja bi lahko lažje splanirali svoje kolesarske poti v prihodnosti ter uporabili zelen način transporta.
KOMBUČA RINARebeka Robič Inja Bolko Nina Vahter Amadea Flek Lana DolinarIzobraževalni center Piramida Maribor, Višja strokovna šolaVesna TrančarNaš izdelek Kombuča RINA  “Zdravje v vsakem mehurčku “ je fermentiran naravni čaj z dodanim naravnim sokom kivija. Gre za izdelek, ki je bogat z dobrimi mikroorganizmi in mnogimi vitamini. Izdelek ni pasteriziran, zato se v njemu ohranjajo vsi vitamini in minerali ter ostaja bioaktiven. Naš izdelek
StatWiz AIJaša Dimič Ana Dimič Aljaž Herman Katarina Domjan Nejc HabulinSe ne izobražujem StatWiz AI je spletna platforma za avtomatsko izdelavo statističnih analiz za diplomske, magistrske in raziskovalne naloge slovenskih študentov. Platforma s pomočjo UI omogoča, da študent z minimalnim inputom in brez kakršnegakoli znanja statistike s pomočjo platforme izdela statistično analizo.

Tehnološki park Ljubljana

Osnovnošolci

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
EasyCPPLuka Kiršner Lan Kiršner    OŠ Frana Albrehta KamnikMarcel Lah Nika Škrjanec - Kikštarter KamnikEasyCPP je spletna aplikacija, ki omogoča ljudem, da se na zabaven in enostaven način naučijo cestno prometnih predpisov (CPP). Naša aplikacija je namenjena tako voznikom začetnikom, ki se pripravljajo na izpit, kot tudi izkušenim voznikom, ki želijo osvežiti svoje znanje.
Starter kit: eko svečka ZOJADavid Lohak Hana Martinjak Zoja Tinashe Kuk Zimani  OŠ Brezovica pri LjubljaniLidija Pečjak Zgonc  V paketu Starter kit: Eko svečka ZOJA naši kupci dobijo vse potrebno za izpeljavo in izdelavo samostojnega paketa za eko svečko Zoja. Ker se zavedamo, da imajo naši uporabniki različne želje, smo pakete prilagodili in jih dodelali v skladu z željami in potrebami kupcev.
Zalijme plantsPika Pucelj Naglič Eva Brkovič Lara Mešič Maruša PrijanovičOŠ IgPolona Žagar  Naša ideja je ZALIJME plants, plesoča rožica, ki vas opomni na zalivanje rož tako, da vsakič, ko moramo rastline zaliti, rožica zapleše oz. zamiga. Aplikacija na telefonu nas prav tako opomni na zalivanje in nam sporoči, katero rastlino je potrebno zaliti.

Dijaki

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOR 
Aplikacija ExploreLJPrimož Dornik Anamarija Škufca Maj Horvat Anna KlochenkoGimnazija Jožeta Plečnika Ljubljanadr. Sonja KitakExploreLJ je aplikacija, ki turistom na čim več načinov pomaga v Ljubljani, da so ti lahko popolnoma brez skrbi in se počutijo "kot doma."
Glavne funkcije, ki jih prinaša so "offline" zemljevid mesta, članki in video vsebine o mestnih znamenitsotih, AI vodič po mestu, obvestila o dogodkih...
POLNJENJE MOBILNEGA TELEFONA S KOLESARJENJEMTJAŠA PODGORŠEK PAULA GLOBOČNIK MAJA KOTAR  Šolski center Kranj, Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šolaJANA JEMECDijaki polnimo različne vrste mobilnih telefonov s pomočjo kolesarjenja.  Kolo proizvaja električno energijo za polnjenje mobilnega telefona med uporabo. Dijaki smo  s svojo idejo udarili kar tri muhe na en mah, saj kolesarimo, polnimo in še prihranimo.
ShakeWakeAmeja Lesizza Mencin Anastasiia Petrova  Gimnazija Vič ShakeWake je nadvložek za posteljo z vgrajeno pametno napravo, ki spečo osebo z vibracijami zbudi iz spanja.

Mladi do 29. leta

IDEJATEKMOVALCIMENTORUSTANOVAOPIS IDEJE
BabiliBlaž Zupanc Maks Kajfež David Kene Matej Omahen /Ekonomska fakultetaGre za samozalivalne lončke za gojenje jedilnih rastlin na konceptu aeroponike z LED svetlobo, ki omogočajo gojenje v kateremkoli prostoru čez vse letne čase brez truda. Babili produkt je dovolj majhen in estetski da je primeren za vsako kuhinjo.
Law BrainerBenjamin Strajnar Lara Kodrin     /Pravna fakultetaEkipa Law Brainer smo razvili inovativno spletno platformo, namenjeno poenostavitvi čezmejne mobilnosti za posameznike. S tem ključno prispevamo k zmanjševanju administrativnih in pravnih ovir, ko se posameznik odpravi v tujino (npr. se v tujini zaposli, študira).
SEEDKOAna Topole Maša Kralj     /Akademija za likovno umetnost in oblikovanjeSEEDKO je biorazgradljivi lonček za sadike, ki predstavlja trajnostno alternativo vrtnarijam in ljubiteljskim vrtičkarjem. Biorazgradljivi lonček sestavljajo izključno sekundarne surovine, ki bi drugače ostale neizkoriščene in zavržene.

V osrčju razvoja lončka je kavni ostanek.

RAZVOJNI CENTER NOVO MESTO – Podjetniški inkubator Podbreznik

OSNOVNOŠOLCI

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
Adventure RealmLara Mihelič Alex Kodrin Vuković Danis ŠarčevićOŠ Ob Rinži KočevjeKatja Ilc Virant Kaja FerencAdventure Real je licenca, ki jo zakupijo občine, ki si želijo v svojo ponudbo vključiti aktivnost po modelu Escape room-a v razširjeni resničnosti. Ker se igro igra s pomočjo tablic, je to za naročnike/kupce cenovno in prostorsko ugodneje, poleg tega je vsak produkt popolnoma personaliziran.
Satnik s srcemLILIJA GORNIK Lucija Gornik Neža MalnaričOŠ Belokranjskega odreda SemičVlasta Henigsman Ana ŠtublarNaša ideja je satnik, v katerem so kalupi s praznimi srci. Čebele jih napolnijo s satjem. Nato v satje prinesejo med. To medeno srce čebelar vstavi v kozarec za med, ki je napolnjen z medom. Srce v medu je lep in zdrav izdelek, zato se lažje proda po višji ceni. Srce ima simbolno vrednost.
Pasja oprsnica B-goldElza Matko Martin Rožmanc NušaBobnarOŠ Toneta PavčkaLidija Lampe Anja LuštekPasja oprsnica B-gold je napredna in modernizirana verzija običajne oprsnice, ki živalim nudi udobje, varnost in samozavestne ter brezskrbne sprehode. Je enostavna za uporabo, ima možnost personalizacije in je kvalitetna.

DIJAKI

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
Prigrizki HemptyZala Fišter Špela Gril Blažka Lesjak    Ekonomska šola Novo mesto, Srednja šola in gimnazijaMateja Nemanič  Prigrizki Hempty nudijo okusno in bolj zdravo alternativo že obstoječim prigrizkom na trgu. Imajo visoko vsebnost vlaknin in beljakovin ter so primerni za vegane in za ljudi z laktozno intoleranco. Narejeni so iz kakovostnih sestavin in vsebujejo industrijsko konopljo v obliki proteinov.
SLUGUARDMaja Jernejc Renata Jereb      Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazijaMitja Turk Jana Goršin FabjanSLUGUARD je popolnoma naraven in inovativen ekološki pripravek, ki se uporablja za zatiranje polžev in listnih uši. Glavno učinkovino pripravka tvori mešanica iz tujerodnih invazivnih rastlin, ki rastejo v Sloveniji. Naravni pripravek SLUGUARD je primeren za vrtičkarje in kmetovalce.
Three sips cupStefanija Meglič Vanessa Gole Alja Sinrajh Karin Potokar Hana KompareŠolski center Novo mesto, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šolaGREGOR BRAČUN Vesna DolinarThree sips cup je termovka namenjena shranjevanju napitkov in hrane. Sestavljena je iz treh delov, ki se med seboj dopolnjujejo z navojem, kar omogoča, da lahko prosto spreminjamo zaporedja delov termovke. Zaradi aluminijskega materiala iz katerega je narejena obdrži snovi v prvotni temperature

MLADI DO 29. LETA

IDEJATEKMOVALCIŠOLAMENTOROPIS IDEJE
Cut NutPatricija Slak Špela BarboEkonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šolaSonja KukmanCut Nut je naprava za rezanje kostanja. Gre za inovativen pripomoček, oblikovan iz odpadnega lesa, ki omogoča hitro, enostavno in učinkovito rezanje večje količine kostanja hkrati.

Uporabna je za posameznike, ki pečejo kostanj in jih moti nerodno ter počasno rezanje kostanja.
Lesena svetila INŽ KočevjeGal Žvab  Šolski center Novo mesto, Višja strokovna šolaMarjan HočevarV podjetju INŽ Kočevje bomo izdelovali estetske in kvalitetne lesene luči. Te luči dajejo ambientu toplino in pridih domačnosti. V sama svetila je vključena tudi kulturna dediščina kraja, ki se odraža z vključenostjo leskove vitre v sam produkt, ki daje svetilom poseben dizajn in dodano vrednost.
Nedanovski falcon centerKristjan Nedanovski  Se ne izobražujem Nedanovski falcon center se ukvarja z vzrejo sokolov , specializirani pa smo za vzrejo in treniranje sokolov za hitrostne dirke.

Nacionalno tekmovanje POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javno agencijo, Slovenskim podjetniškim skladom, Uradom vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestno občino Nova Gorica ter Občino Šempeter-Vrtojba.

Za dodatne informacije in stike z finalisti, vas vabimo, da stopite v stik z organizatorji tekmovanja.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram