Imamo zmagovalce POPRI 2016

Izmed 95 prijavljenih idej na tekmovanje POPRI, je državna strokovna komisija izbrala tri zmagovalce. Zmagovalci POPRI 2016 so ekipe SmartJug iz Maribora, Merilnika prevodnosti in CO2 iz Ljubljane in Coolschool iz Solkana. Zaključne prireditve vseslovenskega podjetniškega tekmovanja POPRI se je udeležilo več kot 350 posameznikov iz cele Slovenije, med njimi tekmovalci, starši in mentorji, člani strokovne komisije, podjetniki, člani podjetniškega podpornega okolja ter drugi podporniki projekta POPRI. Tekmovalo je 260 mladih.

V ponedeljek, 18. aprila, se je v Slovenskem narodnem gledališču odvil zaključni dogodek tekmovanja POPRI 2016, kjer smo razkrili 9 finalistov in zmagovalce. Zmagovalci POPRI 2016 so ekipe SmartJug avtorjev Yuliye Lakutkine in Jerneja Hribarja iz Ekonomsko-poslovne fakultete ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru, Merilnika prevodnosti in CO2 avtorja Mihe Pompeta iz Gimnazije Vič iz Ljubljane in Coolschool avtorjev Gala Lična, Luke Seuška, Naceta Preglja iz Osnovne šole Solkan.

Zmagovalna ideja v kategoriji Študentje in ostali mladi do 29. let: SmartJug, Maribor

1-studentje-1

Zmagovalna ekipa v kategoriji študentje in ostali odrasli je SmartJug avtorjev Yuliye Lakutkine in Jerneja Hribarja iz Ekonomsko-poslovne fakultete ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru. »Razvila sva lonček za penjenje mleka smartJug, ki je inovacija na trgu zaradi edinstvenega aktivnega načina signaliziranja temperature mleka, kar pomeni, da omogoča celotnemu strežnemu osebju pripravo enako kvalitetne kave.« sta zapisala avtorja o svoji ideji.

Zmagovalna ideja v kategoriji Srednješolci: Merilnika prevodnosti in CO2, Ljubljana

2-dijaki-2

Med srednješolci je zmaga pripadla Mihi Pompe iz Gimnazije Vič, Ljubljana, z inovacijo z naslovom Merilnika prevodnosti in CO2, ki jo je razvil ob pomoči mentorjev Alenke Mozer, prof. in Timoteja Maroševiča, prof. Miha Pompe je izdelal dva merilnika; merilnik prevodnosti in merilnik koncentracije ogljikovega dioksida v zraku, ki sta cenovno dostopna, preprosta za uporabo in z zmožnostjo odčitavanja ter z višjo natančnostjo od večine trenutnih komercialnih merilnikov. S svojima merilnikoma želi povečati osveščanje o količini onesnaženosti okolja, kar bi lahko dosegli s spremljanjem onesnaženosti okolja okoli nas.

Zmagovalna ideja v kategoriji Osnovnošolci (7.-9. razred): Coolschool, Solkan

3-os-3

Med osnovnošolci so zmagali Gal Ličen, Luka Seušek, Nace Pregelj iz Osnovne šole Solkan, ki so skupaj predstavili idejo Coolschool. »Izdelali bi aplikacijo, ki bi nam pomagala organizirati čas in z njo povezan predalčnik v katerega bi spravljali zvezke in učbenike po predmetih. Zjutraj nas bi aplikacija (telefon) glede na začetek pouka zbudila, preko bluetooth povezave bi se na predalčniku zasvetile lučke, da bi lažje vedeli katere zvezke tisti dan rabimo pri pouku, nato bi nas telefon opomnil, da moramo v šolo. Popoldne nas bi aplikacija opozarjala na popoldanske dejavnosti ter nam pomagala organizirati čas za učenje in odmore,« so zapisali v svojem poslovnem modelu. Aplikacijo spremlja tudi predalčnik.

Nagrade in kipce so podelili Maja Rajer Obid, vodja tekmovanja POPRI, Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka in Rok Uršič, uspešen podjetnik ter prvi direktor in pobudnik ustanovitve Primorskega tehnološkega parka. Zaključne prireditve vseslovenskega podjetniškega tekmovanja POPRI se je udeležilo več kot 350 posameznikov iz cele Slovenije, med njimi tekmovalci, starši in mentorji, ravnatelji, člani strokovne komisije, podjetniki, člani podjetniškega podpornega okolja in drugi podporniki projekta POPRI. Prireditev, ki je potekala v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, je povezovala Arna Hadžialjević, prejemnica Borštnikove nagrade za mlado igralko 2008. Režiser večera je bil Blaž Valič. Program so popestrile akrobatske točke F&B Acrobatics in glasbena gostja Alya.

Na letošnje tekmovanje POPRI se je prijavilo 260 mladih podjetnih talentov, katerim je pri prijavi pomagalo 49 mentorjev. Tekmovalci prihajajo iz 44 različnih izobraževalnih institucij, 31 mest in 8 regij po Sloveniji. Izmed 95 prijavljenih idej, se jih je pred 11-člansko državno strokovno komisijo v polfinalu predstavilo 35. Na zaključnem dogodku smo predstavili 9 finalistov in razglasili tri zmagovalce.

46-voditeljica-445-video-444-skupna-443-poprcki-442-fb-441-dvorana-4
Finalisti v kategoriji Študentje in ostali mladi do 29. let:
5-studentje-5

V polfinale sta se v kategorijo odraslih uvrstili še 2 ideji; Krmilniki Stable Feeder, avtoric Anje Lotte Kastelic in Nurlame Vidrih ter InSmart Bag&InCharge bag avtorice Tanje Faletič iz Kobarida.

Finalisti v kategoriji Študentje in ostali mladi do 29. let:
6-dijaki-6

Pri dijakih so si mesto med finalisti zaslužili avtorji ideje Inovativni javni pepelnik s pljuči, Domen Oblak, Anže Kropivnik, Andrej Hartman, Blaž Mirt, Alen Kaltak, Alja Ramić iz Srednje šole za strojništvo, ŠC Škofja loka in Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola, ŠC Kranj, ter Erazem Stonič, avtor ideje Solarni dezinfektor iz Gimnazije Vič,Ljubljana.

 Finalisti v kategoriji Osnovnošolci:
7-os-7

Med osnovnošolci so komisijo prepričali tudi ideja Izirajd, avtorjev Domen Medvešček, Lovro Tinta, Aljaž Mugerli, Jure Čargo, Erdion Karpuzi iz OŠ Deskel in Snag Blanket avtoric Anja Antončič,Nika Ebert, Gaja Vrečko, Sara Zlobec iz OŠ Srečka Kosovela Sežana.

 Posebna zahvala gre tudi vsem podpornikom in sponzorjem, ki nam pomagajo soustvarjati POPRI zgodbo.

sponzorji
menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram