Nasveti za učenje od doma

Študij od doma je lahko izziv – hišni ljubljenčki, družinski člani, hladilnik, televizor, sostanovalci in postelja vas lahko zlahka zmotijo. Tehnične težave ali omejen dostop do opreme lahko tudi ovirajo učinkovito spletno učenje. Zaradi številnih razlogov se morda ne znajdete tako motivirani ali produktivni. Nekateri se lahko spopadate tudi z anksioznostjo povezano s COVID-19, hkrati pa se soočate z šolskim stresom. Študij od doma bo zahteval močnejšo voljo kot običajno, da ostanemo osredotočeni in prilagodimo preizkušene in resnične strategije v tem novem učnem okolju.

Da bi bilo to težko prilagajanje nekoliko bolj obvladljivo, smo spodaj vključili nekaj nasvetov za učenje na daljavo.

  1. Vzpostavite rutino

Študij od doma si predstavljajte, kot da greste v knjižnico ali razred. Določite si čas za prebujanje, osvežitev, zajtrk in oblačenje. Če imate ustaljeno rutino, lahko ustvarite strukturo vašega življenja in nakažete možganom, da je “čas, da opravite delo”.

  1. Imejte namenski študijski kotiček

Ustvarjanje fizične meje med učnim prostorom in prostorom za sprostitev bi lahko bilo zelo koristno, če boste pri pouku od doma ostali osredotočeni. To vam lahko pomaga tudi pri zadrževanju šolskega stresa v študijskem prostoru.

  1. Delajte zapiske s spletnih predavanj

Pomembno je, da odstranite telefon, izklopite obvestila iz sporočil in družabnih medijev ter zaprete nepomembne spletne strani, da od teh čim bolj odvrnete pozornost. Ustvarjanje zapiskov med spletnimi predavanji vam lahko tudi zasede roke in vam pomaga usmeriti pozornost na vsebino predavanja.

  1. Ohranite rutino za telesno aktivnost

Nastavite čas odmora za študijsko sejo (tj. vsakih 45 minut), da vstanete, se premikate in aktivirate različne dele možganov. Lahko se raztegnete, se sprehodite po sobi in malce pogledate skozi okno v daljavo.

  1. Ne pozabite na svoj družabni čas

Vzpostavitev nekega družabnega časa čez dan vas lahko motivira, da ostanete osredotočeni med študijem. Določite lahko čas, ko boste manj produktivni, da se obrnete na prijatelje in družino. Z njimi se lahko povežete s telefonskimi klici ali video klepetom.

  1. Ustvarite načrt učenja in ga delite z drugimi

Zapišite, kaj morate doseči v naslednjih 3 dneh, in to razdelite na majhna opravila, ki jih boste morali opraviti vsak dan. Razčlenitev velike naloge na manjše kose lahko stvari naredi manj presenetljive in vam pomaga, da postanete bolj motivirani za njihovo izvedbo! Svoj načrt študija lahko delite tudi s prijatelji (prijatelji iz študija!).

  1. Jej dobro, spi dobro

Med učenjem izberite zdrave prigrizke in imejte kosila, ki vas pozneje ne bodo uspavala. 7-8 ur spanja ponoči bi moralo zadostovati, da se zbudite spočiti in pripravljeni na začetek učenja čez dan.

  1. Izogibajte se večopravilnosti

Določite lahko svoj manj produktivni čas v dnevu, ko se želite udeležiti opravkov. Nastavite svoj urnik tako, da se lahko posvetite eni stvari naenkrat (tj. učenju, opravkom, sproščanju, vadbi) in veste, da boste kasneje določili čas za druge stvari na seznamu opravil.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram