NOVOGORIŠKI GIMNAZIJCI RAZVIJALI POSLOVNE MODELE »NA DALJAVO«

Primorski tehnološki park je med 18. in 20. januarjem v sodelovanju z Gimnazijo in Šolskim centrom Nova Gorica organiziral Startup izziv za dijake, ki ga omogoča Mestna občina Nova Gorica. Gre za intenzivno delavnico –letos namesto v živo zaradi Covid 19 v obliki webinarja. Namen je mlade seznaniti s procesom, kako tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetnosti mladih – POPRI.

Startup izziv za dijake se je v Novi Gorici  izvajal že sedmo leto zapored, letos prvič na daljavo. V tem času je na njem sodelovalo 274 dijakov s 64  podjetniškimi idejami. Tokrat se je na delavnico prijavilo 23 dijakov, ki bodo z mentorji razvijali svoje podjetniške zamisli.

Delo  poteka tako, da dijaki predpostavke o ideji testirajo pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami izdelajo prototipe in svoje delo tudi javno predstavijo v obliki »pitcha« - tri minutne predstavitve pred podjetniško komisijo. Proces je  zelo intenzivenza rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov. Namen delavnice je mlade seznaniti s procesom razvoja novih idej,
uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin.

Prednost tokratnega STARTUP IZZIVA je v tem, da v njem sodelujejo dijaki Gimnazije in Šolskega centra Nova Gorica, kar pomeni, da bodo mladi lahko sodelovali v multidisciplinarnih skupinah, z vrstniki, ki imajo drugačna znanja in zanimanja – tako kot v realnih delovnih okoljih.

Tekmovanje POPRI v 2021 je v celoti digitalizirano, saj pandemija ne dopušča procesa dela v živo. Primorski tehnološki park je zato v sodelovanju z Javno agencijo RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Ministrstvom RS za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravil serijo video vsebin, ki mladim pomagajo pri razvoju poslovnih modelov in veščine podjetnosti. Video vsebine so na voljo brezplačno na spletni strani https://popri.si/izobraževanjaPrijavni rok za nacionalno tekmovanje POPRI je 9.2.2020.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram