POPRI 2019: 314 MLADIH TEKMUJE Z INOVATIVNIMI IDEJAMI

9. aprila, 2019

Več kot 300 mladih med 12 in 29 letom starosti se je preizkusilo v reševanju problemov na inovativen način in svoje rešitve predstavilo s poslovnim modelom. Vse to jim omogoča vseslovensko tekmovanje v podjetnosti mladih POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park. Sodelujoči prihajajo iz 38 različnih mest iz cele Slovenije, razvili pa so 99  podjetniških idej, ki jih je ocenila strokovna komisija, sestavljena iz 35 podjetnikov, startup mentorjev, pedagogov, direktorjev in strokovnih kadrov v uspešnih slovenskih podjetjih. Polfinale tekmovanja in zaključna prireditev s podelitvijo nagrad bo 17.4.2019 v Novi Gorici. Letošnja izvedba tekmovanja POPRI poteka pod častnim pokroviteljstvom Ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravka Počivalška.

Tekmovalci  so razvrščeni v tri kategorije: osnovna šola (161 tekmovalcev), srednja šola (120 tekmovalcev) in študentje in mladi do 29 leta (33 tekmovalcev). Do 20.3.2019 so v Primorskem tehnološkem parku zbirali podjetniške ideje, ki so jih mladi pripravljali samostojno, ob pomoči mentorjev ali v okviru izbirnih vsebin, kot sta na goriškem Podjetniški eksperiment v osnovnih šolah ali Startup izziv za dijake na Gimnaziji Nova Gorica. Na POPRI 2019 sodelujejo mladi iz 46 različnih izobraževalnih institucij, pri pripravi na tekmovanje jim je na pomoč priskočilo 66 mentorjev.

Strokovna komisija je v vsaki kategoriji od prispelih predlogov izbrala 10 tistih, ki so se uvrstili v polfinale. Slednji bo potekal 17.4.2019 v Eda centru v Novi Gorici. Izbrane ekipe bodo tedaj svoje ideje in prototipe osebno predstavljale pred podjetniško komisijo v obliki »pitcha« - kratke in navdihujoče startupovske podjetniške predstavitve.

Letošnja novost je bil pilotni projekt regijskega tekmovanja POPRI na območju Jugovzhodne Slovenije, ki ga je koordiniral Podjetniški inkubator Podbreznik iz Novega mesta. Na regijskem pred-tekmovanju je sodelovalo 68 mladih s 23 poslovnimi modeli. Šest zmagovalnih ekip (po dve iz vsake kategorije) se je uvrstilo v polfinale tekmovanja v Novi Gorici.

In kakšne ideje so letos mladi pripravili? Največ je izdelkov za industrijo, oblačila in obutev, prehrambnih in tehničnih izdelkov, pripomočkov za dom. Kar 75 % poslovnih modelov predstavljajo izdelki, preostali delež pa so storitve, aplikacije ali kombinacije obojega.

Zmagovalce v treh kategorijah bodo razglasili na zaključni prireditvi ob 18.00 v SNG Nova Gorica. Večer bo popestril bogat družaben program, ki ga bo povezoval Klemen Bunderla. Častni pokrovitelj tekmovanja POPRI 2019 je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki se bo tudi udeležil prireditve.

POPRI DO DANES:

Vseslovensko tekmovanje POPRI je bilo leta 2016 dobitnik Slovenske nagrade za spodbujanje podjetništva. Gre za nacionalni projekt, ki pa je tudi mednarodno validiran, saj se zmagovalni ekipi v kategoriji dijakov uvrstijo na Genius Olympiade v New Yorku. Leta 2018 so se iz ZDA vrnili z zlatim in bronastim priznanjem.

V Primorskem tehnološkem parku so prepričani, da je vlaganje v inovativnost in podjetnost mladih investicija v prihodnost. Zato od leta 2004 organizirajo tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo za mlade – POPRI, ki je od leta 2015 z lokalnega nivoja preraslo v vseslovenski projekt.  Doslej so namreč POPRI pritegnili k sodelovanju 2852 mladih, ki so pripravili kar 1209 podjetniških idej, razdelanih v poslovni model. Pri tem jim je pomagalo 504  mentorjev v 282 izobraževalnih inštitucijah. Tekmovanje spremljajo izobraževalni dogodki, ki mladim omogočajo pridobitev dodatnega znanja, lastne izkušnje in dostop do mentorjev. Ambiciozni mladi pa so tudi zanimiv kader za uspešna podjetja.

 

Kateri projekti/ekipe so se uvrstili v polfinale v Novi Gorici?

Vrstni red uvrščenih posameznikov in ekip  je naključen

Osnovna šola

Kul-tura na Cerkljanskem OŠ Cerkno
L'eau OŠ Center Novo mesto
Fire Coat OŠ Ankaran
Pametna ura Kekec OŠ Draga Bajca Vipava
Frigg OŠ Grm Novo mesto
Make it OŠ Deskle
Eco power mouse Osnovna šola Dornberk
Elementomanija OŠ Vižmarje Brod, Ljubljana
Laser safety OŠ Dornberk
Zibka Nina Nana OŠ Draga Bajca Vipava
Wonder owl OŠ Frana Albrehta Kamnik
Avaga OŠ Dobravlje

 

Srednja šola

Slo Air Ekonomska šola Novo mesto
Mosquito byet Srednja ekonomska šola Ljubljana
Lulux Srednja šola za farmacijo, kozmetiko

in zdravstvo

Ljubljana

UZZ Gimnazija Nova Gorica
Hydrostand Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer
Heijus Gimnazija Novo mesto
Blubink Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer
Lava Tim Šolski Center Srečka Kosovela Sežana
Polniles Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije, Ljubljana
Ola nogavice Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija
Brezračno kolo Srednja ekonomska šola Ljubljana
UniBill Srednja elektro šola in tehniška gimnazija

Novo mesto

Študentje in mladi do 29 leta

Frišnu bus ŠC PTUJ  VSŠ
Hypernova Dominik Polanc
Skripsi Tina Turk
MEKET Višja strokovna šola Ptuj
Kolesarska simulacija Janez Dobnikar
Športno društvo XY,

Šolski center Kranj, Višja strokovna šola

Matic in Tomaž Pečnik
Littlele Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola

Novo mesto

MudERASER Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola
Strojko ŠC PTUJ  VSŠ
Grinko Višja strokovna šola Ptuj
Avtomatski mešalnik pijač Kristjan Cuznar, Rateče

Prijava na e-novice

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram