POPRI 2021

Tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI 2021 premika meje v več pogledih. Prvič zato, ker bodo tokrat poleg tekmovanja samega tudi priprave nanj potekale v digitalni obliki. Za video tečaj startup podjetništva za mlade od 12. do 29. leta starosti je poskrbel organizator tekmovanja, Primorski tehnološki park, finančno pa sta nove vsebine podprla Javna agencija za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo. Druga novost pa je, da bo nacionalno tekmovanje prvič postalo tudi mednarodno, in sicer v okviru slovenskega predsedovanja EUSAIR (Strategija EU za Jadransko-jonsko regijo). Maja 2021 bodo tako po modelu »POPRI« v Portorožu tekmovali dijaki in študentje iz jadransko - jonske regije. 

POPRI DIGITAL: OSEM - TEDENSKI VIDEO TEČAJ STARTUP PODJETNIŠTVA ZA MLADE

V razmerah pandemije je pomembno, da utiramo pot ustvarjalnosti, podjetnosti, novim načinom razmišljanja. Mladi so tisti, ki se najlažje prilagajajo in iz novih časov lahko potegnejo najboljše. Svoje znanje, veščine podjetnosti in sodelovanja v skupini ter javnega nastopanja lahko razvijajo s serije video vsebin POPRI DIGITAL, ki služi kot pomoč pri pripravi poslovnega modela za tekmovanje POPRI. Vsebine, ki so jih v Primorskem tehnološkem parku razvijali v sodelovanju s tamkajšnjo startup skupnostjo, temeljijo na principu "lean business canvasa". Po tej metodologiji svoje ideje razvijajo najuspešnejši startupi v svetu. Gre za osem tedenski video tečaj, ki na enostaven način vodi mlade po posameznih poljih business canvasa. Vsak teden, začenši z 2. 12. 2020, bo na voljo nov video z razlago, praktičnimi primeri in "domačo nalogo". Z izvedbo vseh domačih nalog bodo sodelujoči pripravili poslovni model za nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI.

Povezava na brezplačne video vsebine:  https://popri.si/izobrazevanja/

POTEK POPRI 2021

Leta 2020 je tekmovanje POPRI prvič potekalo na dveh ravneh. Za regionalne predizbore so poleg Primorskega tehnološkega parka poskrbeli v SAŠA inkubatorju, Tehnološkem parku Ljubljana in Razvojnem centru Novo mesto, finale pa je potekal spomladi – v spletni verziji zaradi pandemije. Predizbore so finančno omogočili Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija SPIRIT Slovenija, Slovenski podjetniški sklad pa je zagotovil sredstva za nagradni sklad.

Letošnji rok za oddajo poslovnih modelov je 9. 2. 2021, predizbori bodo izvedeni 3. in 4. 3. 2021, finale nacionalnega tekmovanja pa 7. 4.2021.

MEDNARODNA RAVEN:  EUSAIR mladi/youth po modelu POPRI

Potem, ko je tekmovanje POPRI v 2020 prvič prestopilo slovenske meje, saj so se vanj vključili tudi Slovenci v zamejstvu, tekmovanje 2021 prinaša še korak dlje. Slovenija predseduje EUSAIR (Strategiji EU za Jadransko-jonsko regijo) od junija 2020 do maja 2021. Del programa je tekmovanje EUSAIR mladi/youth – s podporo Ministrstva za zunanje zadeve in Službe vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, , Javne agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva RS za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bo potekalo v organizaciji Primorskega tehnološkega parka po modelu POPRI.

Primorski tehnološki park je zato vzpostavil mrežo tehnoloških parkov/inkubatorjev/razvojnih agencij devetih držav (Slovenija, Italija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Severna Makedonija, Grčija, Albanija), ki bodo skrbeli za izbor najboljših nacionalnih poslovnih idej mladih v kategorijah  DIJAKI IN MLADI DO 29. LETA. Slovenijo bosta predstavljali ekipi finalistov iz obeh kategorij.

Dogodek EUSAIR mladi/youth povezuje mlade devetih držav (dijake in študente), ki se bodo srečali na EUSAIR forumu na začetku maja 2021 in predstavili svoje podjetniške ideje. Mladi bodo imeli enkratno priložnost svoje ideje in rešitve predstaviti širšemu krogu, saj se običajno na forumu zbere več kot 700 odločevalcev, podjetnikov, politikov, znanstvenikov, medijev in druge zainteresirane javnosti.

POPRI v ŠTEVILKAH

V Primorskem tehnološkem parku so prepričani, da je vlaganje v inovativnost in podjetnost mladih investicija v prihodnost. Zato od leta 2004 organizirajo tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo za mlade – POPRI, ki je v letu 2015 iz lokalne ravni preraslo v vseslovenski projekt. Na tekmovanju POPRI se je v reševanju problemov na podjeten način doslej preizkusilo 3494 mladih od 12. do 29. leta, ki so v poslovni načrt razdelali 1323 idej. Pri tem so jim pomagali 504 mentorji iz 305 izobraževalnih institucij (osnovne in srednje šole ter fakultete). Tekmovanje spremljajo izobraževalni dogodki, ki mladim omogočajo pridobitev dodatnega znanja, lastne izkušnje in dostop do mentorjev. Ambiciozni mladi pa so tudi zanimiv kader za uspešna podjetja.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram