POPRI 2021: Kljub pandemiji kar 344 tekmovalcev

V razmerah pandemije se je kar 344 mladih prijavilo na nacionalno tekmovanje POPRI. Osnovnošolci,  dijaki in študenti so poleg napora, ki ga predstavlja šolanje na daljavo, zmogli izdelati tudi izčrpne poslovne modele za sodelovanje na nacionalnem tekmovanju v podjetniških idejah mladih POPRI.

Na letošnjem tekmovanju, ki bo prvič v celoti digitalno, se bo pomerilo  134 ekip v kategorijah osnovnošolci (138 tekmovalcev), dijaki (150 tekmovalcev) in mladi do 29 leta (56 tekmovalcev). Ideje so mladi razvijali od doma, ob podpori mentorjev in video tečaja POPRI digital. Glede na lokacijo prijaviteljev bodo presojo podjetniških idej prevzeli regijski partnerji. Iz prispelih predlogov bodo komisije izbrale najboljše iz vsake kategorije, ki so se uvrstili v drugi krog predizbora in bodo svoje izdelke predstavili tudi ustno v obliki 5 minutnega pitcha – kratke in navdihujoče startupovske predstavitve pred komisijo.

Predizbore z ustnimi zagovori preko spleta bodo organizirali regijski partnerji:

Tekmovanje POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javno agencijo za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Slovenskim podjetniškim skladom. Finale soorganizirajo tudi Mestna občina Nova Gorica ter Občini Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko.

NAGRADNI SKLAD

Nagradni sklad POPRI znaša 30.000 EUR, katerega zagotovi Slovenski podjetniški sklad. Na predizborih se bodo prve tri najbolje uvrščene ekipe iz vsake kategorije in iz vsake regije uvrstile na nacionalno tekmovanje, ki bo 7. 4. 2021 na digitalnih platformah. Vsaka uvrščena ekipa dobi 500 € iz nagradnega sklada za namen izboljšave poslovnih modelov; skupaj bo za najboljše ekipe na regionalnih predizborih iz nagradnega sklada namenjenih 18.000 EUR.

Na nacionalnem tekmovanju bodo razdelili 12.000 EUR v denarnih nagradah, kjer bodo v vsaki starostni kategoriji nagrajene prve tri najboljše uvrščene ekipe z zneski:

  • za 1. mesto v višini 2.000 EUR
  • za 2. mesto v višini 1.300 EUR
  • za 3. mesto v višini 700 EUR

POPRI V ŠTEVILKAH

V Primorskem tehnološkem parku so prepričani, da je vlaganje v inovativnost in podjetnost mladih investicija v prihodnost. Zato od leta 2004 organizirajo tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo za mlade – POPRI, ki je v letu 2015 iz lokalne ravni preraslo v vseslovenski projekt. Na tekmovanju POPRI se je v reševanju problemov na podjeten način doslej preizkusilo 3838 mladih od 12. do 29. leta, ki so v poslovni načrt razdelali 1455 idej. Pri tem jim je pomagalo več kot 500 mentorjev iz več kot 300 izobraževalnih institucij (osnovne in srednje šole ter fakultete). Tekmovanje spremljajo izobraževalni dogodki, ki mladim omogočajo pridobitev dodatnega znanja, lastne izkušnje in dostop do mentorjev.

POPRI INTERNATIONAL

Letošnje tekmovanje je zopet prestopilo slovenske meje, saj tekmujejo tudi šole iz zamejstva. Maja 2021 pa bo POPRI prvič postalo tudi mednarodno tekmovanje v okviru slovenskega predsedovanja EUSAIR (Strategiji EU za Jadransko-jonsko regijo).Del programa je tekmovanje EUSAIR mladi/youth – s podporo Ministrstva za zunanje zadeve in Službe vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, Javne agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva RS za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bo potekalo v organizaciji Primorskega tehnološkega parka po modelu POPRI.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram