Pričela se je nova sezona POPRI: mladi talenti, izkoristite priložnost in uresničite svoje ideje

Na sejmu MOS smo 14.9.2023 odprli enaindvajseto sezono nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI. Organizator tekmovanja, Primorski tehnološki park, je na stojnici Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport predstavil vse podrobnosti, novosti in pomembne datume nove sezone. Ob tej priložnosti je potekal tudi posvet »Od šolskih klopi do podjetništva s POPRI. Kakšne so možnosti za mlade v Sloveniji?«. Na dogodku so izpostavili celovit pristop, ki ga ima Slovenija pri razvoju kompetence podjetnosti mladih, o čemer so razpravljali Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, direktorica Primorskega tehnološkega parka mag. Tanja Kožuh, direktorica SAŠA inkubatorja Ana Anžej in zmagovalec POPRI 2023 v kategoriji Mladi do 29. leta Lovro Rakar.

KAKO SODELOVATI NA POPRI?

Kdor želi sodelovati na POPRI, potrebuje idejo, ki rešuje določen problem. Idejo ob podpori mentorjev ali samostojno razvije v poslovni model, izdela enostaven prototip in druge predstavitvene materiale. Na spletni strani www.popri.si do 14. 2. 2024 tekmovalci oddajo pisno prijavo na tekmovanje.

Do tekmovanja vodijo izobraževalni dogodki po vsej Sloveniji, kjer se mladi učijo podjetnih veščin, pridobijo lastne izkušnje in dostop do mentorjev ter prvi stik z gospodarstvom. Najboljše ekipe so deležne denarnih nagrad in dostopa do mednarodnih tekmovanj.

Pripravo mladih na tekmovanje koordinirajo partnerji tekmovanja:

  • Primorski tehnološki park, (Goriška, Primorsko-notranjska in Obalno-kraška regija),
  • Tehnološki park Ljubljana (Osrednja Slovenija, Zasavska regija in Gorenjska)
  • Razvojni  center Novo mesto (Jugovzhodna Slovenija in Posavje)
  • SAŠA inkubator (Koroška, Savinjska, Podravska in Pomurska regija)

Partnerji tudi organizirajo izobraževalne podjetniške dogodke, ki mlade pripravijo na POPRI in jih glede na razvojno fazo projekta  po tekmovanju vključujejo v programe za startup ekipe.

POTEK TEKMOVANJA

Tekmovalci POPRI so razdeljeni v tri starostne skupine:

  • osnovnošolci od 7.-9. razreda,
  • dijaki in
  • študenti in mladi do 29. leta. 

Tekmovanje poteka dvostopenjsko – na regijskem in nacionalnem nivoju.Prijavljene poslovne modele bodo glede na lokacijo prijavitelja dodelili štirim regijskim podjetniškim komisijam. Te bodo izbrale polfinaloste, ki bodo svoje podjetniške ideje tudi osebno predstavili na regijskih predizborih 6. in 7. marca 2024. Takrat bo vsaka izmed štirih regijskih komisij izbrala po tri najboljše podjetniške ideje iz vsake starostne kategorije, ki se bodo uvrstile v finale. Ta bo potekal  4. aprila 2024 v Novi Gorici.

Mladi lahko tako na izobraževalnem kot tekmovalnem delu sodelujejo brezplačno. Tekmovanje se zaključi s slavnostno razglasitvijo zmagovalcev na zaključni prireditvi v Novi Gorici.

Tekmovanje POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Spirit Slovenija, javno agencijo, Slovenskim podjetniškim skladom, Mestno občino Nova Gorica in Občino Šempeter Vrtojba, Uradom vlade za intelektualno lastnino in Uradom vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

POPRI V ŠTEVILKAH

Organizator, Primorski tehnološki park, je v zadnjih dveh desetletjih 4654 mladim omogočil, da se naučijo svoje inovativne zamisli uresničevati na podjeten način. Sodelujoči so v dveh desetletjih v okviru tekmovanja razvili  1322 podjetniških projektov, pomagalo jim je 830 mentorjev iz 635 izobraževalnih ustanov.

Spomnimo, kako je bilo na POPRI finalu 2023

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram