Srednješolski startup UNIBILL, zmagovalec na državnem tekmovanju POPRI,  zmagal na GENIUS OLYMPIAD v ZDA

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Srednješolska ekipa Unibill iz Novega mesta zmagala v kategoriji business na Genius Olympiad v ZDA

Ekipa dijakov računalništva UniBill iz Novega mesta je aprila z inovativno rešitvijo digitalnih računov zmagala na državnem tekmovanju podjetniških idej mladih POPRI v Novi Gorici. Primorski tehnološki park jim je zato omogočil udeležbo na svetovnem tekmovanju Genius Olympiad, ki je v juniju potekalo v ZDA. Ekipa Unibill je prepričala tudi na mednarodnem parketu in se domov vrnila kot absolutna zmagovalka v kategoriji »business«.

Na Genius Olympiad v mestu Oswego, NY, je bilo preko pred izborov prijavljenih 1469 ekip iz 78 držav, sprejeli pa so jih 789. Državno tekmovanje v podjetnosti mladih POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park, se izvaja tudi kot predtekmovanje za Genius Olympiad. Tekmovanje v ZDA je potekalo v šestih kategorijah, v kategoriji Business sta tekmovali dve slovenski ekipi: poleg Unibill še na državnem tekmovanju POPRI drugo uvrščena ekipa s podjetniško idejo HEIJUS, prav tako iz Novega mesta.. Izbranim ekipam so žirije, po desetminutnih predstavitvah projektov v živo, s točkovalnim sistemom podelile več častnih omemb za najmanj zbranih točk, več bronastih, srebrnih in zlatih medalj  (eno slednjih je prejela ekipa HEIJUS) in samo po eno VELIKO ZLATO MEDALJO za absolutnega zmagovalca v vsaki kategoriji. V kategoriji business si je laskavo nagrado prislužila ekipa Unibill.

 

NIč več papirnatih računov s podjetniško idejo srednješolcev? - prispevek na 24 ur

Kdo je Unibill?

Ekipo Unibill sestavljajo dijaki tretjega in četrtega letnika programa računalništvo Srednje elektro šole in tehnične gimnazije Novo mesto Žiga Povhe (vodja in razvojnik) Anže Kocjančič (razvojnik), Nikita Galuh Kapušin (spletna oblikovalka) in Jaka Kordiš (oblikovalec). Mentorja ekipe sta Danijela Erenda in Roman Kapš. Pri razvoju ideje so ekipi stali ob strani  Šolski center Novo mesto, Razvojni center Novo mesto, Luka Mali s Fakultete za elektrotehniko, Podjetje IBS-Biro in podjetje Figura – MS.

Kako je ekipa Unibill razvila svoj poslovni model?

Žiga Povhe, vodja ekipe Unibill: »Najprej smo razvijali neko drugo podjetniško idejo, s katero na različnih startup tekmovanjih ni bilo uspeha, zato smo bili demotivirani. Mentorja sta vztrajala, naj se prijavimo na POPRE. Nekega večera me je začel v žepu žuliti račun. Pogledam, kaj je in ga vržem v koš. Kasneje pa ga gledam in razmišljam: Kaj niso računi problematični za kupce ter naravo? S celotno ekipo smo v nekaj minutah uspeli razviti neko smiselno idejo oziroma rešitev in definirali problem.  Z mentorico smo se strinjali, da je ideja konkurenčna ter da lahko z njo veliko dosežemo. To ni bilo niti v okviru krožka, niti v okviru predmeta, ampak smo se z mentorjema Danijelo Erendo ter Romanom Kapšem individualno videvali večkrat na teden po pouku (več mesecev) da smo idejo preučili, preverili določene podatke, ter delali na pitchu in predstavitvi«.

O PODJETNIŠKI IDEJI UNIBILL – prvo uvrščena na POPRI in Grand Award na Genius Olympiad, NY

UniBill je ekološko usmerjena rešitev digitalne dobe in alternativa papirnim računom. Nakupovalno izkušnjo dvigne na višjo raven in uporabniku omogoča 360° pregled nad njegovimi potrošniškimi navadami. UniBill je platforma, ki omogoča shranjevanje prejetih računov v elektronski obliki in nadomešča klasične papirnate račune. Preko spletne ali mobilne aplikacije nudi pregled nad shranjenimi računi kadarkoli in kjerkoli. Platforma izboljša izkušnjo uporabnika, saj mu omogoča pregled porabe sredstev po trgovinah, olajša shranjevanje računov za izdelke z garancijami, poenostavi postopke reklamacije izdelkov, hkrati pa zmanjša stroške trgovcev, ki jih imajo s klasičnimi računi (0,03 – 0,05 €/račun), ter razbremeni okolje. Gre skratka za prvi sistem za shranjevanje digitalnih r ačunov v Sloveniji.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram