STARTUP IZZIV: KAKO DIJAKI LAHKO PREHITIJO PODJETJA

Primorski tehnološki park bo med 17. in 19. januarjem v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica in Šolskim centrom Nova Gorica organiziral STARTUP IZZIV. Gre za intenzivno delavnico, na kateri se mladi naučijo, kako tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih – POPRI. Na podlagi lanskih pozitivnih odzivov tudi letos projekt združuje Gimnazijo in Šolski center Nova Gorica, kar omogoča  multidisciplinarno delo.

Startup izziv za dijake se bo v Novi Gorici  izvajal že osmič. V tem času je na njem sodelovalo 296 dijakov s 70  podjetniškimi idejami. Tokrat se je na delavnico prijavilo 22 dijakov, ki bodo s podjetniškimi mentorji razvijali svoje zamisli.

KAKO POTEKAJO DELAVNICE?

Delo poteka na način, kot za izvajajo najuspešnejši podjetniški inkubatorji v svetu. Dijaki predpostavke o svojih  idejah testirajo pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami izdelajo prototipe in svoje delo tudi javno predstavijo v obliki »pitcha« - tri minutne predstavitve pred podjetniško komisijo. Proces je  zelo intenzivenza rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov. Namen delavnice je mlade seznaniti s procesom razvoja novih idej,
uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg
ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin.

Prednost novogoriškega STARTUP IZZIVA je v tem, da na njem sodelujejo dijaki Gimnazije Nova Gorica in Šolskega centra Nova Gorica, kar pomeni, da bodo mladi lahko sodelovali v multidisciplinarnih skupinah, z vrstniki, ki imajo drugačna znanja in zanimanja – tako kot v realnih delovnih okoljih.

S poslovnimi modeli, ki jih bodo razvili na Startup izzivum se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI. Po lanski digitalni izvedbi se organizator – Primorski tehnološki park, letos nadeja izvedbe v živo ali pa v hibridni obliki. Prijavni rok za tekmovanje je 14.2.2022.

LOKALNA IN NACIONALNA PODOPRA RAZVOJU PODJETNOSTI MLADIH

Aktivnosti za razvoj podjetnosti mladih POPRI, ki jih organizira Primorski tehnološki park, podpirajo občine solastnice, Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba in Občina Renče-Vogrsko, ter nacionalne institucije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram