Vas zebe v roke na kolesu? Zmagovalci Startup izziva imajo rešitev za vas!

Od ponedeljka, 5. decembra, do četrtka, 8. decembra je v dopoldanskem času v Novi Gorici potekal Startup izziv za potencialne podjetnike, ki ga je organiziral Primorski tehnološki park. Štiridnevne intenzivne delavnice za razvoj inovativne ideje v poslovni model se je udeležilo 32 mladih podjetnih talentov, ki so razvijali 8 podjetniških idej.

Na Startup izzivu v Novi Gorici je zmagala ekipa Bike Heater, ki jo sestavljajo Vanja Stefanovič, Jakob Sukič, Erik Maček in Miha Blažič, dijaki iz različnih programov Šolskega centra Nova Gorica. Na današnjih predstavitvah podjetniških idej in prototipov so strokovno komisijo prepričali z idejo o snemljivi napravi za gretje rok med vožnjo na kolesu.

 

bike-heater-ekipa_zmagovalci1 _mgl5142_1

 

Prvi dan Startup izziva so udeleženci predstavili kar 23 idej iz različnih področij, od aplikacij, storitev ali izdelkov, nato pa izoblikovali 8 ekip. Naslednje tri dni so potencialni podjetniki razvijali svoje zamisli, se pogovarjali s svojimi potencialnimi strankami, izdelali preproste prototipe in na koncu svoje ideje ter ugotovitve tudi predstavili. Cilj delavnice je, da udeleženci razumejo, kako preveriti realnost problema, ki ga želijo svojim kupcem rešiti, ter kako se izogniti stroškom ob izdelavi storitev ali izdelkov, ki jih nihče ne potrebuje ali ne želi. Skozi praktično izkušnjo so tako pridobili znanja in veščine vitkega podjetništva, s katerimi bodo znali življenjske ovire spremeniti v izziv.

 

_mgl4712_1 _mgl4721_1 _mgl4760_1 _mgl4780_1 _mgl4821_1 _mgl4157_1 _mgl4260_1 _mgl4334_1

 

Posebno pozornost smo posvetili področju energetike, kjer je še veliko neizkoriščenega potenciala. Ker želimo mlade obveščati o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije smo povabili dva predstavnika Soških elektrarn Nova Gorica, Martino Pavlin in Andreja Sirka, ki sta udeležencem predstavila izzive, s katerimi se srečujejo na omenjenih področjih.

 

1mit_3780_1 mit_3800

 

Poleg zmagovalne ideje, se je na delavnici izoblikovalo še 7 ekip. Njihove ideje so bile:

  • Lightangle – utripajoča naprava za večjo varnost pešcev in kolesarjev v prometu.
  • Fruitilicious – celovit paket ponudbe sadja in iztisnjenih sokov za lokale in bare, ki bi popestrilo ponudbo brez dodatnega dela za lastnike lokalov.
  • Senzoparking – aplikacija, ki nudi pomoč pri iskanju parkirnih mest v velikih mestih.
  • Undelay Me – budilka, ki nas lahko zbudi brez zvoka in deluje na principu vibracij ter svetlobe.
  • Easy charger – polnilec telefona, ki se polni s pomočjo dinama, pritrjenega na kolo. Pri izdelavi prototipa so svoje znanje in material prispevali prof. Matej Pinosa in Djak, trgovina in servis koles.
  • mVozovnica – aplikacija, ki je rešitev za pozabljanje kartice, s katero zakupimo mesečno naročnino za javni promet (vlak in avtobus).
  • Kolesarska žolna – rešitev za gorske kolesarje, ki sporoča lokacijo v primeru nesreče, da se ranjenca prej najde.

V strokovni komisiji so sodelovali vodja komisije Mitja Mikuž iz Primorskega tehnološkega parka, Andrej Sirk iz Soških elektrarn Nova Gorica, Danijela Manoilov, multiplikatorka, Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka, in Primož Štekar, ravnatelj Strojne prometne in lesarske šole iz Šolskega centra Nova Gorica.

 

_mgl4982_1 _mgl4857_1 _mgl4870_1 _mgl4902_1 _mgl4909_1 _mgl4931_1

_mgl4852_1

 

Levji delež raziskovanja so seveda opravili udeleženci, vendar so jim ob tem nudili podporo moderator in mentorji. Razumevanje vitkih metodologij podjetništva je z udeleženci delil mag. Lojze Bertoncelj, iz podjetja 30Lean, izkušen podjetniški svetovalec in moderator več kot 10 startup dogodkov po Sloveniji. Udeležence sta skozi razvoj idej v poslovni model pomagala tudi mentorja; Rok Gulič, iz podjetja OLLO, in Irena Marc, iz Biomasnega centra Ajdovščina.

Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Operacija se izvaja v okviru prednostne naložbe 3.1 Spodbujanje podjetništva, zlasti z omogočanjem lažje gospodarske izrabe novih idej in spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij, vključno s podjetniškimi inkubatorji.

logo-trak-belo-ozadje

 

borzen-barvni-logotip logotrajnostnaenergija_2

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram