VELIKI STARTUP IZZIV POPRI 2024

NOVA GORICA, AJDOVŠČINA, IDRIJA, TOLMIN, KOPER 18.1.2024

Dvesto devet dijakov od 15. do 18.1.2024 razvijalo svoje ideje na podjeten način v okviru intenzivnih delavnic Startup izziv POPRI, ki ga je organiziral Primorski tehnološki park. Na Primorskem so tako v kratkem času razvili 45 novih idej, ki na podjeten način rešujejo izzive sodobnega sveta. Lani so program prvič simultano izvedli na več šolah na severnem Primorskem, letos se v aktivnosti vključujejo tudi dijaki iz Slovenske Istre, cilj pa je STARTUP IZZIV POPRI razširiti na vso državo in širše. Gre za celosten pristop, ki šolstvo na inovativen način povezuje s podpornim okoljem in gospodarstvom.

SODELUJOČI

V projektu je sodelovalo 9 srednjih šol na Primorskem in v zamejstvu, in sicer: 

Gimnazija Nova Gorica, Gimnazija Tolmin, Sredna šola Veno Pilon, Škofijska gimnazija Vipava, Šolski center Nova Gorica, Gimnazija Jurija Vege Idrija, Srednja ekonomska in poslovna šola Koper, Državni izobraževalni zavod s slovenskim učnim jezikom Cankar, Vega, Zois Gorica, Humanistični in družbeno- ekonomski licej Anton Martin Slomšek Trst.

Glavni organizator Startup izziva POPRI je bil Primorski tehnološki park, soorganizirali pa so ga Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Idrijsko – Cerkljansko razvojna agencija ICRA, Posoški razvojni center in Regionalni razvojni center Koper  

Tudi gospodarstvo je prepoznalo vrednost tega širokopoteznega projekta. Finančno podporo in osebno mentorstvo mladim pri njihovem delu so omogočila podjetja Gostol TST, Klančar žerjavi, Ensol 360, ASTECH in Intra Lighting.

KAJ JE STARTUP IZZIV POPRI?

Startup izziv POPRI je tridnevni dogodek, na katerem se mladi naučijo, kako z metodami vitkega podjetništva tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih – POPRI. Rok prijave na tekmovanje je 14.2.2024 do 12.00.

KAKO POTEKAJO DELAVNICE?

Delo poteka na način, kot za izvajajo najuspešnejši podjetniški inkubatorji po svetu. Dijaki so na 5 lokacijah –V Novi Gorici, Ajdovščini, Kopru, Idriji in Tolminu predpostavke o svojih  idejah testirali pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami so izdelali prototipe in svoje delo tudi javno predstavili v obliki »pitcha« - kratke predstavitve pred podjetniško komisijo. Proces je  zelo intenzivenza rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov.

Dijake so usmerjali mentorji, ki so tudi sami podjetniki ali imajo izkušnje z razvojem startupov. Namen delavnice je mlade seznaniti s procesom razvoja novih idej,
uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg
ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin.

PODJETNIŠKO MREŽENJE PRIMORSKIH DIJAKOV V PRIMORSKEM TEHNOLOŠKEM PARKU

Dogodek se je zaključil s  pitchanjem vseh 45 ekip pred podjetniško komisijo v Primorskem tehnološkem parku 18.1.2024. S tem so mladi udeleženci pridobili izkušnje javnega nastopanja, dobili povratne informacije s strani podjetnikov v komisiji in se tudi preizkusili v podjetniškem mreženju.

LOKALNA IN NACIONALNA PODOPRA RAZVOJU PODJETNOSTI MLADIH

Startup izziv Severne Primorske so-omogočajo občine gostiteljice (Nova Gorica, Ajdovščina, Idrija in Tolmin) .

Aktivnosti za razvoj podjetnosti mladih POPRI, ki jih organizira Primorski tehnološki park, podpirajo Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba Ministrstvo RS za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javna agencija,  Slovenski podjetniški sklad, Urad vlade RS Slovence v zamejstvu in po svetu, Urad vlade RS za intelektualno lastnino, Regionalni razvojni center Koper ter Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram