Veliki startup izziv Severne Primorske

Na srednjih šolah Severne Primorske bo več kot 100 dijakov od 16. do 19.1.2023 razvijalo svoje ideje na podjeten način v okviru intenzivnih delavnic Startup izziv. Pobuda je nastala v luči 20. obletnice nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park. Slednji je tudi glavni koordinator tega povezovanja srednjih šol, ki želijo dijake opolnomočiti z veščinami podjetnosti. Dijaki bodo razvijali ideje v poslovne modele v Gimnazijah Ajdovščina, kjer sodelujejo tudi dijaki iz Škofijske gimnazije Vipava, ter v Gimnazijah Tolmin in Idrija. V Novi Gorici na Gimnaziji Nova Gorica sodelujejo še Šolski center Nova Gorica in zamejski dijaki iz Državnega izobraževalnega zavoda Cankar Vega Zois iz Gorice. Gre za celosten pristop, ki mlade povezuje s podpornim okoljem in gospodarstvom. Zato so k projektu povabili tudi Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina, Idrijsko – Cerkljansko razvojno agencijo in Posoški razvojni center.  Tudi gospodarstvo je prepoznalo vrednost tega širokopoteznega projekta. Finančno podporo in osebno svetovanje mladim pri njihovem delu so omogočila podjetja Incom, Tkk, Salonit Anhovo in Kolektor.

Startup izziv je tridnevni dogodek, na katerem se mladi naučijo, kako tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih – POPRI.Rok prijave na tekmovanje je 15.2.2023

KAKO POTEKAJO DELAVNICE?

Delo poteka na način, kot za izvajajo najuspešnejši podjetniški inkubatorji v svetu. Dijaki bodo na 4 lokacijah – na gimnazijah Nova Gorica, Tolmin, Ajdovščina in Idrija predpostavke o svojih  idejah testirali pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami bodo izdelali prototipe in svoje delo tudi javno predstavili v obliki »pitcha« - petminutne predstavitve pred podjetniško komisijo. Proces je  zelo intenzivenza rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov.

Dijake bodo usmerjali mentorji, ki so tudi sami podjetniki in imajo izkušnje z razvojem startupov. Delavnice bodo vodili Matic Batagelj (Impatient Venture), Teja Bajt (Innolab) Jernej Rutar (Sidecom Enterprises), Tina Lisac (Amaru) in Urša Žorž (Eventio).

Namen delavnice je mlade seznaniti s procesom razvoja novih idej, uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin.

PODJETNIŠKO MREŽENJE SEVERNOPRIMORSKIH DIJAKOV V PRIMORSKEM TEHNOLOŠKEM PARKU

Dogodek se bo zaključil  pitchanjem vseh ekip v Primorskem tehnološkem parku. S tem bodo mladi udeleženci pridobili izkušnje javnega nastopanja, dobili povratne informacije s strani podjetnikov v komisiji in se na koncu tudi preizkusili v podjetniškem mreženju.

LOKALNA IN NACIONALNA PODOPRA RAZVOJU PODJETNOSTI MLADIH

Startup izziv Severne Primorske omogočajo vse občine gostiteljice (Nova Gorica, Ajdovščina, Idrija in Tolmin) .

Aktivnosti za razvoj podjetnosti mladih POPRI, ki jih organizira Primorski tehnološki park, podpirajo Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, javna agencija,  Slovenski podjetniški sklad in Urad vlade RS za intelektualno lastnino.

PROGAM STARTUP IZZIVA ZA DIJAKE:

1. DAN (16.1.2023)          

8.00 - 8.15: Pozdravni nagovor direktorice Primorskega tehnološkega parka (zoom) – vklop z vsemi lokacijami

8.15 – 8.30: Uvod in predstavitev idej in kreiranje skupin

8.30 - 10.25: Poslovni kanvas + problemi in potrebe kupcev

10.25 - 11.00: Odmor

11.00-14.00: Kdo so naši kupci

2. DAN (17.1.2023)

8.00 – 8.15: Pozdrav ravnatelja – v živo

8.15 - 10.25: Rešitev problema in EPV – VKLOP zunanjega mentorja

10.25 - 11.00: Odmor

11.00 - 13.00:  Marketing in ključni kazalniki

13.00-14.00: Finance in MSP – VKLOP zunanjega mentorja

3. DAN (18.1.2023)          

8.00 – 8.15: Pozdrav župana – v živo

8.15 – 10.25: Dokončanje pisne predloge (ppt)

10.25 - 11.00: Odmor

11.00 - 13.00: Priprave na pitche

4. DAN (19.1.2023)

14.00 – 14.15: predstavitev projekta POPRI

14.15 -17.00: Pitchi pred strokovno komisijo v prostorih Primorskega tehnološkega parka in mreženje

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram