Veščine podjetnosti so ključ do ustvarjanja trajnostnih delovnih mest

V torek, 7. 3., so osnovnošolci v Mestni občini Nova Gorica predstavili 10 zanimivih podjetniških idej, ki so jih razvijali od oktobra lani, na interesni dejavnosti Podjetniški eksperiment. Njihovi vrstniki iz Srednjega Posočja, pa so svoje ideje predstavili v petek, 10. 3., v večnamenski dvorani v Osnovni šoli Kanal. Dogodka sta obiskovalcem dokazala, da imamo na Goriškem veliko potenciala za uresničitev dobrih zgodb in predvsem podjetnih talentov.

Na 8 lokacijah na Goriškem, so od oktobra lani, potekale interesne dejavnosti za osnovnošolce od 7. do 9. razreda poimenovane Podjetniški eksperiment, na katerih mladi razvijajo svoje podjetniške ideje. Interesne dejavnosti so potekale na osnovnih šolah Frana Erjavca, Šempas, Dornberk, Solkan, Šempeter, Renče, Kanal in Deskle. Podjetniški eksperimenti je letos obiskovalo okrog 70 mladih.

Osnovnošolci so v timih iskali ideje, preverjali probleme ljudi, iskali rešitve, snovali izdelke in storitve ter se učili podjetnega razmišljanja in delovanja. Na zaključnih dogodkih so predstavili skupno 18 novih idej, ki so jih razvili v poslovne modele. Letos je večina idej osnovnošolcev povezana z varovanjem okolja in uporabo obnovljivih virov energije, informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami in rekreativnimi dejavnostmi. Podjetniški eksperiment na osnovnih šolah organizira Primorski tehnološki park že tretje šolsko leto.

Prvi zaključni dogodek je potekal v torek, 7. marca, ob 10. uri, na katerem so udeleženci predstavili 10 idej in preprostih prototipov pred publiko v veliki sejni dvorani Mestne občine Nova Gorica.

Zaključka se je udeležila tudi skupina mladih podjetnikov iz Primorskega tehnološkega parka, ki je obiskovala program 'Od ideje do prve prodaje'. Podjetniki, ki so pravkar stopili na podjetniško pot so s svojimi nasveti mlajše generacije motivirali in podali predloge, kako še dodatno izboljšati podjetniške projekte, pred prijavo na tekmovanje POPRI.

Cool šola OŠ Šempas Vremenja OŠ Dornberk Podjetniki Od ideje do prve prodaje Skupna Nova Gorica

Drugi zaključek Podjetniškega eksperimenta je potekal v petek, 10. marca, ob 16. uri v večnamenski dvorani Osnovne šole Kanal. Zainteresiranim iz lokalne skupnosti ter staršem udeležencev Podjetniškega eksperimenta so se pridružili tudi podporniki projekta POPRI znanje, podjetje Salonit Anhovo, ŠKD Nasmejanih in drugi.

Peter Korenjak, vodja kadrovsko splošnih zadev iz podjetja Salonit Anhovo je povedal: »Mentorji v Podjetniškem eksperimentu učencem pomagajo pri razvijanju sposobnosti iskanja inovativnih rešitev, samoiniciativnosti in prevzemanja odgovornosti. Učencem tako pomagajo do boljših zaposlitvenih možnosti v prihodnosti. V družbi Salonit Anhovo zato z veseljem podpiramo Podjetniški eksperiment, saj so iskalci zaposlitve s takimi veščinami pri nas vedno dobrodošli. Te veščine so namreč garancija, da bodo skrbeli za razvoj novih trajnostnih delovnih mest v lokalnem okolju.«

OŠ Deskle OŠ Kanal

Podjetniške eksperimente so vodili trije mentorji podjetniške skupnosti Primorskega tehnološkega parka Jernej Rutar, startup navdušenec in motivator, Irena Marc, podjetnica, in Rok Gulič, moderator podjetniških srečanj Business Meetups Nova Gorica in soustanovitelj startup podjetja OLLO. Po uspešno izpeljanem  podjetniškem izobraževanju za učitelje avgusta lani, so se pri vodenju krožkov mentorjem letos prvič pridružili tudi pedagoški delavci.

Izvedbo interesne dejavnosti Podjetniški eksperiment in projekta POPRI organizira Primorski tehnološki park, finančno pa ga omogočajo Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba, Občina Renče-Vogrsko, ŠKD Nasmejanih podjetja Borzen, platforma Trajnostna energija in HIT ter  drugi partnerji programa.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram