Nasveti podjetnikov: Vrednote so kompas na vaši podjetniški poti - izberite jih pametno

BLOG PODJETJA GOAP, sponzor POPRI

Pot do cilja ni skoraj nikoli ravna. Tisti, ki se boste s svojimi idejami podali na podali na pravo podjetniško pot, ta najverjetneje ne vodila naravnost do uspeha. Včasih vas bo popeljala po blatni potki, morda bo potreben dodaten ovinek, preplezati bo potrebno oviro ali dve. Lahko se boste znašli v slepi ulici in bo potrebno stopiti nekaj korakov nazaj, da boste lahko nadaljevali. Zato je pomembno, da si že takoj na začetku postavite nekaj vrednot, ki jim želite slediti na vaši poti.

Kako izbrati temeljne podjetniške vrednote?

Podjetniške vrednote služijo kot temelj, na katerih gradite svojo poslovno zgodbo, zato je pomembno, da podpirajo vašo podjetniško vizijo. Gre za načela, po katerih se ravnate in sprejemate odločitve. Vrednote so vodilna sila, ki sooblikuje identiteto podjetja, mu pomaga rasti in krepiti organizacijsko kulturo. Ko se na poti znajdete pred izzivi, pa so lahko prav ta načela kompas, ki vas pomagajo usmeriti v pravo smer. Zato je pomembno, da jih izberete premišljeno.

Kako izbrati prave vrednote? Pravilnega recepta seveda ni. Lahko pa z vami delimo nekaj nasvetov in izkušenj, ki smo jih pridobili na naši poti.

Uporabite formulo P-O-P-R-I

Premisli

Naj vrednote izvirajo iz vas, naj bodo edinstvene za vas in vaše podjetje.Vrednote so neločljivo povezane s tem, kdo ste. Zato izbira vrednot ne sme biti enostaven »copy-paste« s spletne strani drugega podjetja, ampak plod temeljitega razmisleka o tem, katere cilje želite zasledovati in katerim načelom želite pri tem slediti. Ne skrbite, če vrednot ne boste uspeli definirati takoj. Vzemite si čas, da ugotovite, kaj je za vas resnično pomembno.

Opredeli

Definirajte 10-15 vrednot, ki so vam blizu. Je to inovativnost, iskrenost, morda kvaliteta ali odgovornost? Poskusite opredeliti 3 ali 4 vrednote, ki so za vas v tem trenutku najpomembnejše. Dan ali dva ne razmišljajte o njih, nato pa zaupajte intuiciji – če vam občutek pravi, da »je to to«, čestitamo – ravnokar ste definirali temeljne vrednote, ki vas bodo spremljale na  vaši poti!

Poenostavi

Nesmiselno je sestavljati popoln nabor vrednot, če bodo te tako zapletene, da si jih ne bo nihče razumel ali zapomnil. Vrednote naj bodo kratke in enostavne. Lahko so ena sama beseda, preprost stavek ali pa kombinacija. Oblikujte kratek in jedrnat seznam, ki bo vam in vaši ekipi zlezel po kožo ter vas pomagal usmerjati pri vsakdanjih odločitvah. Bodite kreativni in ustvarjajte – škarje in platno so v vaših rokah! 😊

Razvij

Ko bo vaše podjetje (in ekipa) zrastlo, se bo tudi dinamika v podjetju spremenila; takrat bo čas za ponoven premislek o vrednotah. Te morda ne bodo več najbolj ustrezne za stopnjo, do katere se je vaše podjetje uspelo razviti. S pojavom novih priložnosti in izzivov, bodo določena načela postala pomembnejša, druga manj.

Pomembno je, da menjava temeljnih vrednot ni prepogosta ampak se tega lotite ob večjih prelomnicah, ko začutite, da vam vrednote ne nudijo več podpore pri sprejemanju odločitev. Morda boste v nekem trenutku preprosto ugotovili, da ste pri svojem delu spontano začeli upoštevati druge, ki so vam na tisti točki pomembnejše.

Izpostavi

Temeljne vrednote je dobro napisati na vidno in privlačno mesto, kjer se zadržujete največ časa. Tako vas vedno spremljajo. Če imate spletno stran, jih zapišite in na kratko opišite, da bodo tudi vaši (potencialni) kupci seznanjeni s tem, katera načela zasleduje vaša znamka oziroma vaše podjetje. Občasno jim nekaj besed namenite tudi na svojih drugih kanalih, preko katerih komunicirate (npr. Facebook, Instagram, TikTok…).

Praktični primer

V visokotehnološkem podjetju GOAP d.o.o. Nova Gorica pod svojo svetovno znano znamko Qubino razvijamo izdelke za pametni dom, ki omogočajo vklop/izklop luči, dvigovanje/spuščanje rolet, itd. preko pametnega telefona. Naša vizija je, da s tehnologijo, ki jo razvijamo, omogočimo enostavnejše in lagodnejše življenje v vsakemu domu na svetu. Na poti do tja pa sledimo trem glavnim vrednotam.

Inovativnost – le nebo je meja

Ustvarjalnost vodi naše sanje, mi pa jih uresničujemo. Z izboljšavami in novostmi se trudimo biti korak pred časom.

Integriteta – spoštovanje in iskreni odnosi

Trudimo se za pošten in spoštljiv odnos do ljudi in okolja. To se odraža tudi v naših odličnih izdelkih z dolgo življenjsko dobo.

Odzivnost – takojšen odziv

Ustrezno in pravočasno se odzovemo na želje in potrebe naših strank.

Naj ne bodo le črke na papirju …

Vrednote tudi živite. Začutijo naj jih tudi vaše stranke. Če vrednote izhajajo iz vas in če to, kar počnete, delate z veseljem in se pri tem tudi zabavate, potem ovinkov, slepih in stranskih ulic na vaši poti ne boste niti opazili.

Čestitamo za vse pogum in zanos, ki ste ga pokazali prav vsi, ki ste sodelovali na tekmovanju Popri. Z veseljem bomo spremljali vaše uspehe. 😊

GOAP d.o.o. Nova Gorica

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram