ZMAGOVALCI PRVEGA TEKMOVANJA POPRI INTERNATIONAL

Potem ko je 3838 mladih tekmovalcev v 18 letih razvilo 1458 poslovnih modelov na POPRI Slovenija, je nacionalno tekmovanje, ki ga organizira Primorski tehnološki park, preraslo v mednarodni projekt. Dijaki in študenti iz devetih držav Jadransko - Jonske regije so tako 11. in 12. maja v okviru EUSAIR Foruma, ki poteka v Portorožu, tekmovali v podjetniških idejah. Gre za pobudo, ki Slovenijo postavlja na zemljevid najbolj prodornih držav na področju razvoja kompetence podjetnosti pri mladih. Zmage v obeh kategorijah pa sta se razveselili prav ekipi iz Slovenije.

POPRI SLOVENIJA

Tekmovanje POPRI od izbruha pandemije poteka na spletnih platformah. Kljub šolanju na daljavo je v Sloveniji letos tekmovalo kar 344 mladih v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29 leta. Prve tri ekipe v vsaki starostni skupini so bile upravičene do nagrad, ki jih zagotavljajo Slovenski podjetniški sklad, SPIRIT Slovenija in Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zmagovalci med dijaki in študenti so slovenske barve zastopali tudi na prvem mednarodnem tekmovanju EUSAIR POPRI Youth.


POPRI INTERNATIONAL

Primorski tehnološki park je želel model tekmovanja, ki pri mladih razvija podjetnost in jim širi obzorja, razširiti tudi izven meja Slovenije, saj so pri partnerjih v tujini za to zaznali priložnost in velik interes. Tako so se povezali z osmimi tehnološkimi parki: Auleda Vlore iz Albanije, Inovacioni Centar  Banja Luka iz Bosne in Hercegovine, Tehnološki park Varaždin iz Hrvaške, American College of Thesaloniki iz Grčije, Friulinnovazione iz Italije, Biznis Centar Bar iz Črne Gore, Center for Knowledge Management iz Severne Makedonije in Poslovni inkubator Novi Sad iz Srbije.  Partnerji so skrbeli za razvoj podjetniških idej mladih v njihovih državah in izbrali po eno najboljšo ekipo med študenti in dijaki.

Poslovne modele so tekmovalci pripravili tudi s pomočjo video serije POPRI Digital. Gre za spletne vsebine, ki mladim s pomočjo metodologije vitkega podjetništva pomagajo skozi proces od ideje do produkta, česar se poslužujejo tudi najuspešnejša globalna zagonska podjetja. Tekmovalci so izdelke pripravili  v pisni obliki, na spletnih platformah pa so jih komisiji predstavili še ustno v obliki podjetniškega PITCHA. Komisijo sestavljajo ugledni podjetniki in mednarodni strokovnjaki: Matt Mayfield, Jon Butterfield, Gerion Treska, Ivana Radić,Darko Janković in Mateja Lavrič.

YOUNG PEOPLE WITH GLOBALLY SUCCESSFUL ENTREPRENEURS AT THE EUSAIR FORUM


Primorski tehnološki park je v okviru EUSAIR Foruma organiziral tudi srečanje mladih z dvema uspešnima slovenskima podjetnikoma, Izo Sio Login in Micem Melanškom. V dinamični in poučni diskusiji, ki jo je povezoval moderator Sašo Papp, so mladi in drugi udeleženci dogodka prejeli veliko koristnih informacij, napotkov, predvsem pa znanja in izkušenj, ki jim bodo koristili na njihovi karierni poti.


PODPORNIKI

Projekt POPRI International omogočajo Evropska komisija, Predsedovanje EUSAIR, Ministrstvo RS za zunanje zadeve, Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo, Služba vlade RS za regionalni razvoj in kohezijsko politiko ter SPIRIT Slovenija. Iniciativo podpira tudi Interact Europe.

ZMAGOVALCI

1. MESTO - DIJAKI: VISUS - SEE WITH ME, Slovenija


Avtorja: Nik Stojanović, Val Vidmar
Mentorja: Janez Gorenc, Simon Jeraj

1. MESTO - ŠTUDENTI : MAGNET STRAP WINDER, Slovenija

Avtor: Blaž Novšak
Mentor: Marjan Hočevar

NAGRADA:

Dvotedenski virtualni tečaj o poslovnem modeliranju, ki ga ponuja M Accelerator v Los Angelesu - tretji največji in najhitreje rastoči tehnološki ekosistem v ZDA (nagrado omogočata Primorski tehnološki park in M Accelerator)

2. MESTO - DIJAKI: LEAFLIFE, Italija

Avtorji: Elia Piccoli, Francesco Tonelli
Mentorici: Elisa Del Terra, Elisa Micelli

2.MESTO - ŠTUDENTI: VOĆAKA, Črna Gora

Avtorji: Darko Savović, Milutin Jovanović, Marko Nišavić
Mentor: Marko Nišavić

3. MESTO - DIJAKI: VAH - Virtual Analytical Chemistry, Serbia

Avtorji: Mila Projović, Jovan Lazarević, Štefan Mitrović.
Mentorica: Aleksandra Gosnjić

3. MESTO - ŠTUDENTJE: E- CLINIC, Bosna in Hercegovina


Avtor: Aleksandar Kovač
Mentorja Drago Gverić, Dragana Ilibašić Bajović.


NAGRADA

Udeležba na konferenci PODIM - eni najboljših evropskih dogodkov za zagonska podjetja. PODIM bo potekal od 17. do 19. maja na spletu in v Mariboru v Sloveniji (nagrado omogoča Konferenca PODIM).

POSEBNA NAGRADA BORDERLESS: BIONEERS, Severna Makedonija

Avtorji: Ivan Peshev, Stefan Malinovski, Kristina Popova, Martin Ristoski

Mentorica: Liljana Kolovska Dzugomanova

Posebna nagrada BORDERLESS: Evropska prestolnica kulture 2025 Nova Gorica - Gorica podeljuje posebno nagrado za najbolj kreativno in »brezmejno« idejo. (nagrado omogoča EPK Nova Gorica 2025).

Slovenija je tudi z EUSAIR POPRI youth postala prepoznavna država, ki sistematično in konsistentno razvija podjetnost mladih, povezuje podjetništvo in šolstvo ter skozi to omogoča mladi generaciji boljšo prihodnost. Znanje in izkušnje deli tudi z drugimi državami v Jadransko jonski regiji.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram