Zaključek Podjetniškega eksperimenta

Na sedmih osnovnih šolah na Goriškem so od novembra lani potekale interesne dejavnosti »Podjetniški eksperiment« za osnovnošolce od 7.-9. razreda. Danes, v petek, 15. 3., so učenci v Primorskem tehnološkem parku prvič javno predstavili svoje podjetne in ustvarjalne ideje pred komisijo goriških podjetnikov.

Podjetniški eksperimenti je letos obiskovalo 60 osnovnošolcev iz osnovnih šol Milojka Štrukelj, Šempeter, Šempas, Dornberk, Brda, Deskle in Frana Erjavca. Na zaključku se je predstavilo 7 osnovnih šol in 17 ekip.

Osnovnošolci so na Podjetniškem eksperimentu v timih iskali ideje, preverjali probleme ljudi, iskali rešitve, snovali izdelke in storitve ter se učili podjetnega razmišljanja in delovanja. Na Podjetniškem eksperimentu, ki ga na osnovnih šolah organizira Primorski tehnološki park že peto šolsko leto, je mladim pri razvoju idej pomagalo 10 mentorjev – tako iz učiteljskih kot podjetniških vrst: Danijela Manoilov na OŠ Milojke Štrukelj, Alenka Ferjančič, Patricija Pregrad in Anja Susič (Suskin klub) na OŠ Šempas, Tatjana Pahor, Matic Batagelj (I like Tofu) in Borut Fjoreli na OŠ Dornberk, Anja Susič in Cirila Božič Klemenčič na OŠ Dobrovo, Uroš Rojc (Kreativna agencija OI) na OŠ Šempeter, Klemen Leban na OŠ Frana Erjavca v Novi Gorici in na OŠ Deskle Matic Batagelj.

Ideje so bile naslednje:

 1. Kolesar, pazi stop! (OŠ Frana Erjavca Nova Gorica; družabna igra za učenje pravil pred kolesarskim izpitom)
 2. Masažni ježki (OŠ Alojza Gradnika, Dobrovo; masažni ježki za lajšanje bolečin v predelu hrbtenice)
 3. Skriti ključ (OŠ Šempas; obesek za ključe, skrit v zapestnici)
 4. Laser Safety (OŠ Dornberk, naglavna laserska svetilka, ki projicira lasersko mrežo – za potrebe kolesarjenja ali teka v temi)
 5. Profon (OŠ Šempas; brezžični mobilni predvajalec zvoka)
 6. Make it (OŠ Deskle; pijača za boljšo koncentracijo pri učenju, v pločevinki)
 7. Bio prehrana za pse (OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica, trgovina z organsko bio prehrano za pse)
 8. Hrošč (OŠ Ivana Roba Šempeter; ponudba jedi iz »reciklirane« hrane)
 9. Boti (OŠ Šempas; Robot, ki dementne opominja na jemanje tablet in druga opravila)
 10. Eco Power Mouse (OŠ Dornberk, samo polnilna računalniška miška iz lesa)
 1. SSD 2.0 (OŠ Ivana Roba, Šempeter, smart safe drive; naprava, ki pokaže najhitrejšo pot do cilja pri vožnji, z izogibanjem nesrečam na cesti)
 2. Rokovnik (OŠ Šempas, rokovnik, povezan z aplikacijo na telefonu)
 3. Motohi (OŠ Alojza Gradnika, Dobrovo; ogrevalni ščitniki za vožnjo s kolesom in motorjem)
 4. Alkoholna ključavnica (OŠ Šempas; sistem za avtomobile, ki ne dovoli vožnje pod vplivom alkohola)
 5. BIP PI – kuhanje brez skrbi! (OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica; naprava, ki javi vretje v loncu za preprečevanje prekipevanja in varnost pri kuhi)
 6. Pokrovka za slepe in slabovidne (OŠ Ivana Roba Šempeter, pokrovka z Braillovo pisavo za pomoč pri kuhi slepim in slabovidnim)
 7. The Flower (OŠ Šempas; mobilna trgovina za blago brez embalaže)

 

V komisiji za presojo podjetniških idej so sodelovali podjetniki iz Goriške regije, in sicer Peter Korenjak (Salonit Anhovo), Marko Fornazarič in Andrej Peršolja (startup Creative solutions), Bor Šturm iz startupa Speedy iz Idrije ter Mitja Mikuž iz Primorskega tehnološkega parka.

 

Svoje ideje bodo osnovnošolci lahko prijavili tudi na tekmovanje POPRI – rok prijave je namreč že v sredo, 20. marca!

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram