Ekipa Visus srebrna na Genius Olympiad v ZDA

Potem ko sta dijaka Val Vidmar in Nik Stanojević zmagala tako na nacionalnem kot na mednarodnem tekmovanju POPRI, ki ju organizira Primorski tehnološki park, sta  s podjetniško idejo »VISUS See With Me« v konkurenci več kot 1200 projektov osvojila še  SREBRNO MEDALJO v kategoriji Business na svetovnem tekmovanju Genius Olympiad (NY).

O POSLOVNEM MODELU VISUS - SEE WITH MEE (SWM)

Dijaka tretjega letnika sta razvila pametno napravo v obliki pasu za hlače, namenjeno za vsestransko pomoč slepim in slabovidnim v vsakdanjem življenju. SWM povezuje osebo z njenim okoljem ter omogoča ustrezno občutenje in zaznavanje. Uporabnik lahko izbira med različnimi načini zaznave in sporočanja podatkov iz okolja.

S pomočjo naprednih algoritmov in 3D zaznavanja bo SWM med uporabo zaznavala ovire, robove pločnikov, talne oznake, semaforje, nevarnosti kot so avtomobili, kolesarji, luknje v cesti, stopnice in podobno. Da bo slepim olajšana hoja od točke A do točke B, bo poskrbel natančen GPS sistem. Naprava si bo lahko zapomnila okolje po katerem je slepa oseba že hodila, s čimer se bo naprava sproti učila, te informacije bo lahko delila z drugimi uporabniki in kmalu se bo vzpostavil sistem, ki bo slepim omogočal zanesljivo in predvsem varno zadrževanje na zunanjih javnih območjih.

KDO STA NAGRAJENA DIJAKA

Nik Stanojević in Val Vidmar sta dijaka tretjega letnika Gimnazije Novo mesto. Ukvarjata se z inovacijami na področju tehničnih pripomočkov za slepe. Naprava See With Me bo slepim omogočala lažjo orientacijo v okolju in jih tako naredila bolj samostojne. »Trgu želiva predstaviti novo generacijo tehnološko dovršenih pomagal. Najina prioriteta je izboljšanje sveta z uporabo naprednih tehnologij«, pojasnjujeta ambiciozna dijaka, ki sta svoj produkt testirala tudi z uspešnim slepim podjetnikom Miho Srebrnjakom, lastnikom spletne trgovine Samopostrezna.com. Udeležbo na tekmovanju jima je omogočil Primorski tehnološki park kot nagrado za zmago na nacionalnem tekmovanju POPRI. Poleg zmagovalcev so na Genius olympiad tekmovali tudi dijaki ekipe Pocket Lib iz Gimnazije Nova Gorica, ki so se na nacionalnem tekmovanju POPRI uvrstili na drugo mesto in še tretjeuvrščena ekipa Alergenko iz Šolskega centra Nova Gorica. Tekmovanje  POPRI se namreč izvaja tudi kot predtekmovanje za Genius Olympiad.

GENIUS OLYMPIAD

Na Genius Olympiad v mestu Oswego, NY, je bilo preko pred izborov prijavljenih 2481 projektov iz 85 držav, sprejeli so jih 1245. Tekmovanje v ZDA je potekalo v šestih kategorijah. Val Vidmr in Nik Stojanovič sta se s poslovnim modelom Visus See with Me uvrstila v finale, kjer sta lahko mednarodni komisiji osebno predstavila svoj projekt, za katerega sta dobila srebrno medaljo.

Tekmovanje se je letos odvijalo na spletnih platformah zaradi preprečevanja širjenja korona virusa. Podelitev si lahko ogledate na spodnji povezavi:

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram