ZMAGOVALCI POPRI 2021

Med splošnim zaprtjem države so mladi na spletnih platformah predstavljali svoje poslovne modele podjetniški komisiji na nacionalnem tekmovanju POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park. V finale se jih je od 134 prijavljenih prebilo 36 ekip. Potegovali so se za prva tri mesta v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29 leta.

Mladi so tekmovali v kategorijah osnovnošolci, dijaki in študenti ter mladi do 29 leta. Na tekmovanje POPRI se je prijavilo 344 mladih oziroma 134 ekip. Letos so se že drugič tekmovanja udeležile tudi šole iz zamejstva. Šestinsedemdeset skupin se je uvrstilo na predizbore, ki so jih organizirali Primorski tehnološki park, Saša inkubator, Tehnološki park Ljubljana in Podjetniški inkubator Podbreznik. Na zaključni del tekmovanja pa se je uspelo  prebiti 36 ekipam. Vsaka je dobila po 500 € iz nagradnega sklada za izboljšanje poslovnega modela za finale.

V finalu so v vsaki kategoriji so razglasili tri najboljše ekipe. Tretjeuvrščene so prejele po 700 EUR, drugo uvrščene po 1300 EUR, zmagovalci pa po 2000 EUR iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad. Tekmovanje je podprl tudi Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. kot soorganizatorji so sodelovali še Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter - Vrtojba in Občina Renče -Vogrsko.

Glavni organizator tekmovanja POPRI, Primorski tehnološki park, pa je zmagovalnim ekipam zagotovil tudi vstopnico v svet. Zmagovalci med dijaki in študenti ter mladimi do 29. leta starosti bodo tekmovali še na evropskem tekmovanju EUSAIR POPRI Youth, prve tri dijaške ekipe so prejele vstopnico na mednarodno tekmovanje Genius Olympiad, drugo uvrščena ekipa med študenti in mladimi do 29. let pa vavčer za podjetniško usposabljanje Erasmus.

Tekmovanje POPRI dokazuje, da tudi izredne razmere v času pandemije ne morejo preprečiti tega, da bi mladi ustvarjali svojo prihodnost z inovativnimi idejami in optimizmom – in pri tem jih moramo podpreti.

Razglasitev rezultatov s podelitvijo nagrad 9.4.2021

ZMAGOVALCI

KATEGORIJA OSNOVNA ŠOLA

1.mesto:  SATAR

Avtorja: Rok Cigoj, David Košir

Mentorici: Tanja Krapež, Andreja Vister

OŠ Dobravlje

Regijski partner: Primorski tehnološki park

Opis ideje

SATAR je vrhunska naprava namenjena čebelarjem. Pomaga jim pri žičenju satnikov. Naprava je enostavna za uporabo.

2. mesto: BiPar

Avtorji: Tisa Princes Ledinek, Vida Furlan, Rok Kopatin

Mentorici: Tanja Krapež mag. Andreja Vister

Osnovna šola Draga Bajca Vipava

Regijski partner: Primorski tehnološki park

Opis ideje

BiPar rešuje problem izgubljenih nogavic. Z BiParom nogavice v paru operete, posušite in nato tudi zložite. Ves čas bodo na svojem mestu.

3. mesto: BioPurga

Avtorji: Tajda Adrović Flisar, Sara Vdovč, Alina Učakar

Mentorica: Rosana Kleindienst

OŠ Frana Albrehta Kamnik

Regijski partner: Tehnološki park Ljubljana

Opis ideje:

BioPurga je biološki smetnjak in kompostnik v enem za zunanjo uporabo, ki uporabnikom omogoča zbiranje in pospešeno recikliranje bioloških odpadkov v kompost, iz katerega namesto, da bi plačevali dodatne stroške odvoza, v parih tednih pridobijo kakovosten kompost za gnojenje rastlin.

KATEGORIJA DIJAKI

1. mesto: Visus – See with me

Avtorja: Nik Stanojević, Val Vidmar

Mentorja: Janez Gorenc, Simon Jeraj

Gimnazija Novo mesto

Regijski partner: Podjetniški inkubator Podbreznik

Opis ideje:

SWM je pametna naprava, ki slepim in slabovidnim osebam pomaga pri orientaciji s pomočjo inovativne tehnologije. Z njeno pomočjo bova odprla nove možnosti vsem slepim in slabovidnim in občutno izboljšala kakovost njihovih življenj.

2. mesto: POCKETLIB

Avtorji: Neli Štanta, Matic Šinigoj, Hana Vovk, Lovro Saksida

Mentor:  /

Gimnazija Nova Gorica

Regijski partner: Primorski tehnološki park

Opis ideje:

Pocketlib je spletna stran, nadgradnja Cobissa, ki nam ponuja virtualno izkušnjo knjižnice. Skozi spletno stran se lahko sprehajamo med oddelki knjižnice in prikazujejo se nam naslovi knjige, slika njihove platnice in pri večini tudi kratek vsebinski povzetek.

3.mesto:  Aplikacija alergenko

Avtorja: David Čadež, Miha Lazič

Mentorjica: Tanja Blažič

Šolski center Nova Gorica

Regijski partner: Primorski tehnološki park

Opis ideje:

Alergenko je aplikacija, ki na podlagi skenirane črtne kode in alergenov v izdelku pove, ali je ta izdelek
primeren za uporabnika ali pa ne. Uporabnik ob registraciji v aplikacijo vnese alergene, na katere je
občutljiv in ko pride v trgovino z aplikacijo skenira črtno kodo izdelka.

  

KATEGORIJA ŠTUDENTI IN MLADI DO 29 LETA

1. Mesto: Navijalec povezovalnih trakov

Avtor: Blaž Novšak

Mentor: Marjan Hočevar

Šolski center Novo mesto

Regijski partner: Podjetniški inkubator Podbreznik

Opis ideje:

Problem sem našel pri zvijanju povezovalnih trakov, kjer gre veliko časa. Zato sem naredil produkt, s katerim je to delo lažje in hitrejše.

2.mesto: Gift buddy

Avtorji:  Gal Lindič, Jan Weissenbach, Bian Klančnik, Ožbej Golob

Mentor: Islam Mušić

Fakulteta za računalništvo in informatiko UL

Regijski partner: SAŠA inkubator

Opis ideje: Naša poslovna ideja je mobilna aplikacija za iskanje osebnih in izvirnih daril. Uporabnik bo preko mobilne aplikacije vnesel parametre o osebi, za katero kupuje darila (starost, spol…), nato pa bo aplikacija na podlagi teh parametrov poiskala primerna darila.

3. mesto: 0,0 šofer – Trezna odločitev z obeskom za ključe

Avtorici: Špela Polajžer, Lucija Beranič

Mentorica: Zdenka Selinšek

Višja strokovna šola Šolski center Ptuj

Regijski partner: SAŠA inkubator

Opis ideje:

Ker sva ravno v letih, ko opravljamo izpite za avto, sva iskali rešitev, kako zmanjšati alkohol pri mladih voznikih. Odločili sva se, da narediva obesek za avtomobilske ključe, kateri bi s svojim napisom in obliko, pritegnil pozornost predvsem tistih, ki ponujajo alkohol mladim.

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram